Izvor: Radio Slobodna Evropa, 30.Apr.2016, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demonstranti upali u bagdadsku Zelenu zonu i Parlament

Stotine pristalica utjecajnog šiitskog imama Moqtade al-Sadra koji protestiraju protiv korupcije, upali su u Zelenu zonu u iračkoj prijestolnici Bagdad, a neki su upali i u zgradu iračkog Parlamenta, nakon što parlamentarci nisu imali kvorum da izglasaju obaranje Vlade, prenosi "Russia Today".

Demonstranti, koji su se okupili ispod žestoko osiguranog bagdadskog distrikta u kojem se nalaze zgrade Vladinih institucija i strane ambasade, prešli su most preko rijeke Tigris uzvikujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << "bježite kukavice" u očitom obraćanju parlamentarcima koji su napuštali Parlament.

Parlamentom Iraka vlada nesloga već mjesec dana jer se političari ne mogu dogovoriti o rekonstrukciji Vlade, koje je predložio premijer Haider al-Abadi.

Ranije ove sedmice Parlament je obavio djelimičnu rekonstrukciju, čime se povinovao javnom pritisku za reformama.

Hiljade sljedbenika utjecajnog imama održavaju česte skupove na bagdadskom centralnom trgu Tahrir.

Ujedinjene nacije podsjećaju kako je samo prošlog mjeseca poginulo najmanje 1.119 Iračana, a 1.561 ranjen u djela terorizma, nasilja i oružanih sukoba.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sadrove pristalice upale u zgradu parlamenta

Izvor: VOA, 30.Apr.2016

Stotine, uglavnom mladih Sadrovih pristalica uzvikivale su parole i mahale zastavama unutar parlamenta, pošto su uspeli da probiju barikade i uđu u "zelenu zonu". Prethodno, sednica skupštine, na kojoj je trebalo da se potvrde novi članovi vlade, otkazana zbog nedostataka kvoruma....Pristalice radikalnog...

Nastavak na VOA...

Irački demonstranti kampuju u Zelenoj zoni

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Maj.2016, 10:05

Na stotine pristalica uticajnog šiitskog imama Moqtade al-Sadra kampuju u nedelju ispred iračkog parlamenta, u koji su prethodnog dana upali. Demonstranti su se ulogorili u Zelenoj zoni, besni zbog odlaganja da se usvoji nova nestranačka vlada tehnokrata...Svoje zahteve i ogorčenost doneli su direktno...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.