Biden: SAD nikada nisu napustile ovaj dio svijeta

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 25.Nov.2015, 08:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biden: SAD nikada nisu napustile ovaj dio svijeta

U Zagrebu je završen summitzemalja regije u procesu BrdoBrijuni. Stabilna, cjelovita i mirna Europa – to je strateška vizija usvojena na današnjem samitu. Američki potpredsjednik Joe Biden prenio je snažnu američku poruku o zalaganju za stabilnu i prosperitetnu regiju, a članstvo u NATO-u i Europskoj uniji bio bi za to najbolji način, poručio je.

Nastavak jačanja transatlantskog partnerstva Sjedinjenih Država i Europske unije, i njihova zajednička predanost europskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << i euroatlantskoj budućnosti država jugoistoka Europe – to je bila poruka koju su – obraćajući se zajedno novinarima po završetku summita – poslali supredsjednici BrdoBrijuni procesa hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i slovenski predsjednik Borut Pahor, ali i dvojica ljudi koji su stajali pored njih – američki potpredsjednik Joe Biden i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk. Hrvatska predsjednica iznijela je zaključke današnjih razgovora.

„Iako je proces proširenja EU djelotvorno sredstvo transformacije i modernizacije država kandidatkinja, treba dalje ojačati predanost ovom procesu. Ovaj se proces mora smatrati ne samo tehničkim, nego i političkim procesom od najvišeg značaja“, rekla je ona.

Otvorenim pitanjima treba se baviti u skladu sa međunarodnim pravom i u duhu dobrosusjedskih odnosa, u ekonomiji treba surađivati na regionalnim infrastrukturnim projektima, u prvom redu energetskim. Dogovoren je operativni dijalog Sjedinjenih Država, Europske unije i država regije u borbi protiv globalnih sigurnosnih prijetnji.

„Združeni u jedinstvu i solidarnosti i zgroženi brutalnošću terorističkih napada u Parizu, kao i terorističkih čina u Ankari, na Sinaju, u Bejrutu i Bamaku,pozvali smo na učinkovita i djelotvorna globalna rješenja usmjerena na rješavanje uzroka radikalizma, nasilnog ekstremizma i terorizma koji utječu na sve nas. Ključna je šira međunarodna suradnja kao i bolja koordinacija i razmjena informacija među policijskim agencijama.“

Američki potpredsjednik Joe Biden snažno je podupro Brijuni proces i njegove ciljeve. Poručio je da SAD nikada nije napustio ovaj dio svijeta i da uvijek motri na Europu te izrazio čvrstu predanost svoje zemlje ciljevima zacrtanim u Daytonskom sporazumu:

„Nikada ne govorim drugim državnicima što je za njih najbolje, ali - iz naše perspektive- članstvo država regije u Europskoj uniji i NATO-u najbolji je put prema stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu. Pristupni proces tjera zemlje na zahtjevne, ali nužne reforme, a te zemlje moraju donositi teške odluke.“

Biden na tom putu obećava snažnu američku pomoć. „Vrata NATO-a ostaju širom otvorena svim državama regije. Sjedinjene države snažno podupiru članstvo Crne Gore u NATO-u, pozdravljaju što je Crna Gora popisala sporazume o granici sa Bosnom i Hercegovinom i Kosovom, Albanija i Srbija razmijenile su povijesne posjete“, podsjetio je američki potpredsjednik.

„Mi to podupiremo kao ohrabrujuće znakove pomirenja, ali još mnogo toga valja napraviti. Uvažavamo i pozdravljamo korake koje su napravili Kosovo i Srbija kako bi surađivali na obostranu korist. Znam da je sve to daleko od završetka, ali dijalog je uspostavljen i on se nastavlja.“

On je dodao i kako je Bosna i Hercegovina primjer zaostajanja u procesu, jer reforme traju predugo. Narod je zaustavljen jer su vođe prespori. Biden je izrazio nadu da će napretka biti i u Makedoniji i da će spor sa Grčkom oko imena biti riješen.

Neizostavne teme bile su i energetika, gdje je Biden naglasio nužnost dobivanja energenata iz više izvora, kako nijedna zemlja ne bi ubuduće mogla biti žrtva manipulacije.

Supredsjednik procesa Borut Pahor poslao je zajedničku poruku svih sudionika.

„Učinit ćemo sve kako bismo ojačali suradnju prema miru, sigurnosti i blagostanju u svjetlu euroatlantskih integracija.“

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk snažno je podupro sve ciljeve BrdoBrijuni procesa, a iskoristio je i prigodu da se povodom rušenja ruskog aviona založi za hladne glave i korištenje svih kanala komunikacije kako bi se smanjilo tenzije.

„Samo je jedan način da se takvi incidenti ubuduće izbjegnu. Svi potencijali trebaju biti koncentrirani na borbu protiv Islamske države, i to treba biti zajednički cilj. Nikada neće biti koalicije za borbu protiv umjerene sirijske oporbe, i to svatko mora razumjeti.“

Proces BrdoBrijuni je hrvatsko-slovesnka inicijativa koja od 2013. okuplja države nastale raspadom socijalističke Jugoslavije i Albaniju, u cilju suradnje na putu prema europskim i euroatlantskim integracijama.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

Bajden: SAD čvrsto posvećene integraciji Balkana

Izvor: VOA, 25.Nov.2015

Potpredsednik Bajden je u Zagrebu poručio da su SAD čvrsto posvećene cilju Dejtonskog sporazuma - integraciji regiona u institucionalne strukture Evrope, te da su vrata NATO-a širom otvorena..Danas je u Zagrebu održan sastanak lidera zemalja Jugoistočne Evrope u okviru "Brdo-Brioni" procesa, a...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.