Za ubistvo Marka J. u Kaluđerici osumnjičen rođeni brat

Izvor: Politika, 23.Apr.2014, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za ubistvo Marka J. u Kaluđerici osumnjičen rođeni brat

Pronađeni pištolj kojim je šesnaestogodišnji dečak usmrćen nema serijski broj što znači da nije registrovan a utvrđuje se čiji je

Beogradska policija uhapsila je tri osobe zbog sumnje da su u dvorištu Osnovne škole „Aleksa Šantić” u Kaluđerici, 21. aprila učestvovali u ubistvu Marka J. (16). Višem javnom tužiocu na saslušanje privedeni su B. S. (19), Đ. S. (19) i J. M. (20). Jedan od privedenih, J. M. je, prema nezvaničnim saznanjima, brat ubijenog dečaka.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
„Kriminalistički inspektori su do trenutka privođenja osumnjičenih prikupili materijalne dokaze, koji potkrepljuju sumnju da su uhapšeni počinili krivično delo. Policija nastavlja da radi na otkrivanju svih okolnosti pod kojima se ubistvo dogodilo. Pored toga utvrđuje se uloga i odgovornost pojedinih maloletnika za koje se sumnja da su posle ubistva pomagali u skrivanju i uništavanju dokaza”, navedeno je u saopštenju policije.

U beogradskoj policiji kažu da zbog osetljivosti slučaja u kojem su umešani i maloletnici, više detalja ne mogu da predoče javnosti. Prema nepotvrđenim informacijama, inspektori koji rade na rešavanju ovog slučaja sumnjaju da je Marko J. ubijen slučajno, kao i da je jedan od mogućih počinilaca njegov rođeni brat. Zaprećena kazna za ubistvo iz nehata je od šest meseci do pet godina zatvora.

Podsetimo, u prvom trenutku se sumnjalo da je dečaka ubila nepoznata osoba. Postojale su dve verzije ovog događaja: da mu je neko prišao s leđa i da je metak ispaljen iz automobila u pokretu.

Obe verzije su se tokom i posle policijskog uviđaja, pokazale kao netačne. Obe priče potekle su od mladića, koji su nažalost učestvovali u ovom nesrećnom događaju. Policajcima je to postalo jasno dok su razgovarali sa njima, jer se priče uhapšene trojice nisu podudarale.

U toku istrage uzeta im je parafinska rukavica i podvrgnuti su poligrafskom testiranju. Prekjuče je, u rečici, nedaleko od mesta događaja, nađen pištolj iz kojeg je ubijen Marko J. Kako saznajemo, pištolj nema serijski broj, što znači da nije registrovan. Nažalost, to ponovo nameće već stari problem, a to je velika rasprostranjenost i laka dostupnost oružja čak i maloletnicima.

Prema Krivičnom zakonu za neovlašćeno držanje i prodaju oružja, u zavisnosti o kojem naoružanju i količini je reč, propisane su novčane kazne i kazne zatvora od tri meseca do 10 godina. Stručnjaci smatraju da je izricanje blagih kazni počiniocima jedan od uzroka problema.

Izmislili priču o automobilu

Do sada prikupljeni dokazi, kako nezvanično saznajemo, ukazuju na to da je najverovatnije stariji brat počinio ubistvo iz nehata, dok su druga dvojica osumnjičenih za učestvovanje, pokušavala to da prikriju. Jedan od rođaka ubijenog mladića i njegovog osumnjičenog brata, kako saznajemo, predložio je i izmislio priču o automobilu iz kojeg je pucano u Marka J. Da bi sve zvučalo uverljivije, osumnjičeni brat M. J. je posle ubistva na sav glas vikao da će naći bratovog ubicu.

U lažnu priču o celom događaju, mladići su, kako saznajemo upleli i pojedine članove rodbine, koji su tokom saslušanja u policiji takođe davali lažne iskaze. Pojedine devojčice, koje su kao svedoci saslušane tokom istrage u policiji, takođe nisu govorile istinu.

Nadležni za rešavanje ovog slučaja bili su zatečeni odsustvom emocija i hladnokrvnošću onih koji su umešani u zločin, ali i ostalih koji su hteli da prikriju šta se zapravo dogodilo.

Budući da su u policiji davali potpuno različite iskaze, osumnjičeni mladići su podvrgnuti i poligrafskom testiranju. Tokom ispitivanja na poligrafu imali su reakcije koje su išle u prilog sumnjama da su umešani u zločin.

D. Vukosavljević

objavljeno: 24.04.2014.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Brat ubio brata, otac očajan: Izgubih jednog sina, ne mogu sad i drugog!

Izvor: Blic, 24.Apr.2014, 22:05

Marka Jakovljevića (16), prema navodima krivične prijave, u ponedeljak uveče u dvorištu Osnovne škole „Aleksa Šantić” u Kaluđerici ubio je rođeni brat Miloš (19)...Miloš je juče sa dvojicom drugova koji se sumnjiče za saučesništvo priveden na saslušanje višem tužiocu...Pročitajte...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.