ZLOČIN U ŠTRPCIMA Danas je godišnjica zločina koji je zaprepastio region

Izvor: Blic, 27.Feb.2017, 08:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZLOČIN U ŠTRPCIMA Danas je godišnjica zločina koji je zaprepastio region

Danas se navršava 24 godine od otmice u Štrpcima, što je naziv za zločin od 27. februara 1993, kada su pripadnici srpskih paravojnih jedinica pod komandom Milana Lukića, u mestu Štrpci oteli grupu putnika iz voza 671 na relaciji Beograd-Bar.

Oteti putnici, 18 Bošnjaka i jedan Hrvat, su potom likvidirani. Većina ubijenih su bili državljani SR Jugoslavije i bili su uglavnom iz Priboja, Prijepolja, Beograda i Podgorice. Među njima je bilo i državljana Bosne i Hercegovine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Posmrtni ostaci 16 putnika još nisu pronađeni, dok su posmrtni ostaci Ćorić Rasima i Rastoder Jusufa pronađeni u jezeru Perućac.

Nekompletni ostaci trećeg putnika Zubčević Halila su takođe pronađeni u jezeru Perućac. Iako je nekoliko direktnih izvršilaca osuđeno, još se ne znaju imena onih koji su naredili i organizovali ovaj zločin.

U Prijepolju, pored starog mosta na Limu, 2009 je otkriveno spomen obeležje žrtvama otmice.

Na belom mermernom kamenu u obliku tradicionalnog muslimanskog nadgrobnog spomenika nišana ispisana je poruka "Ko u ovoj zemlji zaboravi 27. februar 1993. i stanicu Štrpci odustao je od buducnosti."

Izgradnju spomen kompleksa finansirala je Skupština opštine Prijepolje.

U Bijelom Polju, u februaru 2016. postavljen je spomenik u obliku muslimanskog nadgrobnog spomenika posvecen žrtvama ove otmice.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.