Izvor: Politika, 14.Jan.2012, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VSS bez komentara na kritike ombudsmana

Savet ovog tela možda će sutra raspravljati o mišljenju Saše Jankovića

Nata Mesarović, predsednica Visokog saveta sudstva (VSS), nije želela da komentariše primedbe koje je na račun ovog tela izneo zaštitnik građana Saša Janković. U izjavi za „Politiku“ Mesarovićeva kaže da Jankovićevo mišljenje još nije dostavljeno VSS, navodeći da su joj poznate samo njegove pojedinosti koje je saznala iz medija.

– Savet sudstva će u ponedeljak održati sednicu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sa utvrđenim redom. Ukoliko do tada mišljenje zaštitnika građana stigne u VSS, odlučićemo hoćemo li o njemu raspravljati. Ja nisam Savet, pa samim tim ne mogu da komentarišem navode Saše Jankovića – rekla je Nata Mesarović u izjavi za naš list.

Zaštitnik građana je, podsetimo, u četvrtak na adrese nekoliko institucija, među kojima je i VSS, prosledio svoje mišljenje o radu VSS. Ukazujući da ovo telo, koje prema ustavu i zakonu treba da obezbeđuje i garantuje nezavisnost i samostalnost sudova i sudija i obavlja druge poslove od najvećeg značaja za pravosuđe u Republici Srbiji, u „dužem periodu radi na način koji ozbiljno dovodi u sumnju zakonitost i pravilnost, odnosno legitimnost rada tog organa“.

Tako je zaštitnik građana konstatovao da sadašnji sastav Visokog saveta sudstva ne obezbeđuje većinsku zastupljenost predstavnika sudija, što je predviđeno ustavom. Janković je ukazao i na položaj Predraga Dimitrijevića, člana VSS, koji uprkos odluci Agencije za borbu protiv korupcije da mu funkcija u ovom telu prestaje po sili zakona, duže od godinu dana učestvuje u radu i donošenju odluka VSS.

„Odlukom nadležnog državnog organa – Agencije za borbu protiv korupcije utvrđeno je da je jedan od članova VSS tu funkciju prihvatio iako je već na jednoj javnoj funkciji. Pošto za članstvo u VSS, što mu je druga funkcija, nije dobio zakonom propisanu saglasnost, Agencija je utvrdila da mu javna funkcija člana VSS prestaje po sili zakona, o čemu će odluku doneti Narodna skupština Republike Srbije, u roku od osam dana od dana prijema odluke Agencije. Međutim, Narodna skupština o tome nije odlučivala godinu dana, a kada je to učinila, odluku o prestanku funkcije ’po sili zakona’ nije glasao dovoljan broj narodnih poslanika. Tako, član VSS za koga je nadležni državni organ utvrdio da mu funkcija prestaje po sili zakona duže od godinu dana učestvuje u donošenju odluka VSS” – naveo je Janković u mišljenju.

Zaštitnik građana u pomenutom dokumentu ukazuje i na činjenicu da je jednom od dvojice sudija koji su imali natprosečno veliki broj prihvaćenih prigovora nereizabranih sudija u toku revizije određen pritvor zbog sumnje da je više od deset godina izvršio jedno ili više krivičnih dela, dok je drugi podneo ostavku. Osvrnuvši se na izmene Zakona o sudijama, Janković je naveo:

„Izmenom ovog zakona, u toku postupka izbora sudija, VSS je dobio u nadležnost da odlučuje o izjavljenim žalbama na sopstvene odluke – žalbe su konvertovane u prigovore o kojima treba da odluči isti organ koji je doneo osporavane odluke. Članovi VSS koji su učestvovali u ’prvom izboru’ su se, međutim, uprkos Zakonom uspostavljenoj nadležnosti VSS, javno samoobavezali da neće glasati o prigovorima na sopstvene odluke. Oni učestvuju u svim ostalim fazama postupka i čine kvorum, ali ne glasaju. Jedan član VSS, koji je bio izabran pre kraja ’prvog izbora’, ipak, učestvuje i u glasanju o prigovorima. Takav je sastav u kom VSS odlučuje o prigovorima pravno i logički nedosledan” – stoji u mišljenju zaštitnika građana.

Janković je ukazao i da VSS ne radi javno kada razmatra predloge svojih komisija, što je suprotno izričitoj zakonskoj odredbi da su sednice Saveta javne. Takođe, smatra zaštitnik građana, VSS kandidatima za sudijsku funkciju u postupku revizije ne omogućava u svim slučajevima, podjednako, pristup svim informacijama na koje, kao učesnici u postupku, imaju pravo.

Miroslava Derikonjić

objavljeno: 15.01.2012

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU zabrinuta zbog stanja u Visokom savetu sudstva

Izvor: S media, 15.Jan.2012, 03:00

Misija EU u Srbiji zabrinuta je stanjem u Visokom savetu sudstva (VS S) posle mišljenja zaštitnika prava građana Saše Jankovića da je rad tog saveta u nepotpunom sastavu nelegitiman, izjavio je šef te misije Vensan Dežer...Mesarović: Sudovi dobro rade, ali odluke se ukidaju..Mesarović: Preispitivanje...

Nastavak na S media...

EK brine nedostatak kvoruma u VSS

Izvor: B92, 15.Jan.2012

Beograd -- Petar Stano, portparol evropskog komesara Štefana Filea, kaže za B92 da je Evropska komisija zabrinuta zbog nedostatka kvoruma u Visokom savetu sudstva...Mesec i po dana pre nove odluke Evropske komisije o kandidaturi Srbije, iz Brisela stižu vesti o novoj zabrinutosti zbog reformi u Srbiji....

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.