Uslovne kazne zatvora sudiji i policajcima iz Smedereva

Izvor: RTS, 13.Feb.2016, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uslovne kazne zatvora sudiji i policajcima iz Smedereva

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio Marinu Jovanović Bajović na uslovnu kaznu od četiri meseca zatvora, jer nije prijavila učinioca krivičnog dela i jer se nije se izuzela iz slučaja teških telesnih povreda iz razloga pristrasnosti.
Presudom koja je danas objavljena na sajtu suda, zbog istog dela na iste uslovne kazne od četiri meseca zatvora, s rokom provere od godinu dana, pravosnažno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su osuđeni i njen suprug policajac Zoran Jovanović, kao i policajac Dejan Mašić, dok je takođe policajac Nikola Šiljić osuđen na šest meseci kućnog zatvora zbog teških telesnih povreda.
Ovom odlukom sud je preinačio prvostepenu presudu Višeg suda u Smederevu kojom su sudija, njen suprug i Mašić bili osuđeni uslovno na po šest meseci zatvora.
Jovanović Bajović je osuđena jer je u toku noći između 11. i 12. jula 2006. godine, u Selevcu i Smederevskoj Palanci, kao dežurni istražni sudija Opštinskog suda u Smederevskoj Palanci sačinila zapisnik o uviđaju da je A.A. zadobio tešku povredu prilikom pada na terasi Sportskog kluba u Selevcu prehodne večeri, umesto od udarca Šiljića pesnicom u lice.
A. A. je, kako se navodi u presudi, od udarca pao na betonski pločnik i zadobio teške povrede opasne po život, a sve se to odigralo nakon fudbalske utakmice između policijskih službenika PO Selevac i veterana FK Selevac, kojoj je te večeri i ona prisustvovala.
Šiljić je dugogodišnji kolega njenog supruga sa kojim se i privatno družio van posla, ali se ona nije izuzela od vršenja sudijske dužnosti, niti je policiji prijavila krivično delo i učinioca krivičnog dela.
Međutim, po pozivu dežurne policijske stanice u Smederevskoj Palanci, koja je u međuvremenu obaveštena da je lice zadobilo tešku telesnu povredu, da kao istražni sudija prisustvuje uviđaju, po izlasku na lice mesta opet nije obavestila ostale učesnike uviđajne ekipe kako je oštećeni zadobio povrede.
To je trebalo da uradi da bi zamenik Opštinskog javnog tužioca i inspektori policijske stanice preduzeli potrebne radnje radi rasvetljavanja tog događaja. Ona je, međutim, izvršila sudski uviđaj i sačinila zapisnik o uviđaju, navodi se u presudi.
Njen muž Zoran Jovanović je osuđen jer je iskorišćavanjem svog službenog položaja i ovlašćenja, kao i nevršenjem svoje dužnosti, svesno propuštio da prijavi krivično delo i učinioca Šiljića.
Sa svojom suprugom i ostalim okrivljenima se dogovorio da ne prijave policiji krivično delo i učinioca, a Šiljiću obećao da će on i njegova supruga da mu pomognu da se ne sazna istina kako je oštećeni povređen.
Zahtevao je od lekara ambulante Selevac, koji je ukazao pomoć oštećenom na licu mesta, da ne zove hitnu pomoć bolnice "Stefan Visoki", što je ovaj pokušao da učini, piše u presudi.
Zatim je naloženo policajcima PO Selevac da oštećenog odvezu u bolnicu u policijskim kolima, pa je Jovanović sa ostalim okrivljenima otišao u bolnicu gde lekarima nije rekao na koji način je oštećeni povređen, a takođe o događaju nije obavestio dežurnu službu policije da bi ista formirala ekipu za uviđaj i obezbedila lice mesta.
Potom, kada je od strane dežurne službe bio pozvan na uviđaj, kao član uviđajne ekipe zameniku Opštinskog javnog tužioca i komandiru PS Smederevska Palanka i prisutnim policijskim službenicima je svesno propustio da prijavi krivično delo i učinioca.
Šiljić je osuđen jer je teško telesno povredio A. A., a Mašić, takođe policajac, jer je svesno propustio da prijavi krivično delo i učinioca u korist Šiljića a na štetu povređenog.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Uslovne kazne zatvora sudiji i policajcima

Izvor: Akter, 13.Feb.2016

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio Marinu Jovanović Bajović na uslovnu kaznu od četiri meseca zatvora, jer nije prijavila učinioca krivičnog dela i jer se nije se izuzela iz slučaja teških telesnih povreda iz razloga pristrasnosti..Presudom koja je danas objavljena na sajtu suda,...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.