Uhvaćen vozač koji je upucao policajca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Dec.2014, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhvaćen vozač koji je upucao policajca

Jozef E. (38) iz Srbobrana, napadač koji je kod Feketića ranio pripadnika saobraćajne policije Đuricu Vračarića (44), uhapšen je i tom prilikom u razmeni vatre je ranjen, izjavio je večeras ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. "Napadač je u razmeni vatre ranjen u stomak i koliko imam informacije nije životno ugrožen, a smešten je u drugu zdravstvenu ustanovu, ne u Urgentni centar u Novom Sadu", rekao je Stefanović i dodao da je napadač od ranije poznat policiji. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

On je naglasio da će od tužilaštva tražiti da to delo okarakterišu kao najteže jer, kako je kazao, moraju se najoštrije kazniti napadi na policiju.

Ministar je najavio da već u pripremi ima predloge za izmenu postupka prilikom delovanja policije na terenu, ali da će o tome biti više reči u narednom periodu.

On je pohvalio postupke policajaca, jer je zajedno sa Vračarićem bio i mlađi policajac pripravnik koji je, kako je rekao, želeo da interveniše.

"Vračarić, kao iskusniji kolega, nije dozvolio pripravniku da se umeša i da rizikuje život, već je sam krenuo u hapšenje i samo zahvaljujući svojoj prisebnosti i iskustvu, jer je 22 godine u službi, uspeo je da prevaziđe tu tešku situaciju", rekao je Stefanović.

Govoreći o incidentu koji se dogodio u blizini Feketića, Stefanović je rekao da je ukradeno vozilo skliznulo u jarak, a kad mu je policajac prilazio iz njega je izašao kradljivac automobila i otvorio vatru u pravcu njega pogodivši ga u ključnu kost.

"Razgovarao sam sa ranjenim policajcem i njegovom suprugom. On je svestan i trenutno je u pripremi za operaciju", rekao je Stefanović.

Direktor Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu Dragan Drašković izjavio je da je policajac Đurica Vračarić smešten u Urgentni centar i da je van životne opasnosti.

"Ima ustrelnu ranu u desnom ramenu, metak je ušao sa prednje strane i polomio ključnu kost i pacijent će uskoro biti operisan", rekao je Drašković.

Na mestu gde je došlo do pucnjave još uvek su tužilac i policijaci koji utvrđuju sve elemente ovog krivičnog dela, jer kod uhapšenog nije pronađen pištolj iz kojeg je pucano na policajca, javlja reporter RTV.

Do incidenta je došlo kada je policajac krenuo u poteru za ukradenim automobilom, koji je kod feketićke petlje sleteo s puta i i tada je vozač iz ukradenog automobila pucao na policajca.

Jedan metak policajca je pogodi u rame i  on je sa prostrelnom ranom prevežen u Klinički centar u Novom Sadu.

Vozač ukradenog automobila tada je pobegao je s lica mesta i policija je za njim krenula u potragu.

Strukovno udruženje policije: Pancirima istekao rok trajanja

Strukovno udruženje policije "Dr Arčibald Rajs" reagovalo je na današnji incident i podsetilo na događaje pri kojima su ubijeni ili ranjeni pripadnici novosadske policije.

U saopštenju tog udruženja poručuje se da se ne smeju zaboraviti ubistvo saobraćajca Vladimira Grandića koga su ubili razbojnici tokom potere, potom intervencija tokom koje je usled bombe poginuo Siniša Hrnjeza, a Saša Marinković teško povređen, te najskoriji događaj tokom kojeg je teško ranjen iz vatrenog oružja Ivan Mičić.

"Podsećamo takođe da novosadska policija ide na opasne intervencije bez adekvatne zaštitne opreme, kao što je Strukovno udruženje navodilo i skretalo pažnju na poražavajuć podatak da je zaštitnim prslucima - pancirima istekao rok trajanja pre osam i pet godina, kao i da ih nema u dovoljnom broju", piše u saopštenju Strukovnog udruženja policije.

U njemu se dodaje da je to udruženje MUP-a pismeno dostavilo elaborate na aktuelnu problematiku i ujedno ponudilo i rešenje određenih problema, ali da ministar policije nije imao sluha za stručne radove, crnu statistiku i naučni, metodični i taktički pristup rešavanju sistemskih problema, već je nastavio politiku "okretanja glave" na probleme, zapošljavanja i raspoređivanje rukovodećeg kadra po ključu "nepotizma kronizma i lobiranja".

"Sva sreća, opremio nas je ministar pred zimu poludubokim cipelama za suvo vreme, da kad nemamo zaštitnu opremu možemo bar da trčimo za lopovima, razbojnicima i ubicama", poručilo je policijsko udruženje iz Novog Sada.

I Policijski sindikat Srbije pohvalio je hrabrost kolege.

"Po ko zna koji put ponavljamo kako se hitno moraju menjati pravila u postupanju policajaca sa okorelim kriminalcima, jer ne želimo da se o tome priča samo kada neko od njih pogine. Želimo i da se nastave razgovori sa ministrom Nebojšom Stefanovićem otpočeti kada je ubijen žandarm Stevan Sinđelić", piše u saopštenju sindikata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.