Uhapšena zbog masakriranja srpskog deteta 1992.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Sep.2016, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšena zbog masakriranja srpskog deteta 1992.

Švajcarske vlasti su uhapsile Bosanku Elfetu Veseli po optužnici da je tokom rata ubila jedno srpsko dete, javio je AP pozivajući se na saopštenje tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Švajcarska policija je uhapsila Veseli, koja živi u toj zemlji, po zahtevu tužilaštva BiH koje je tereti za ubistvo dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića "na naročito brutalan način", kaže se u saopštenju.

Vlasti BiH traže njenu ekstradiciju radi suđenja, navodi agencija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Zločin za koji se ona tereti je počinjen u Zvorniku 1992. godine.

Srpske zaseoke ili područja uglavnom muslimanskih sela zvorničke opštine, u toku noći 4. juna 1992. opkolile su lokalne muslimanske oružane formacije - pripadnici Armije BiH, a osvojili su ih 6. novembra 1992. Najviše su stradala sela Gornja i Donja Kamenica.

Prema svedočenju Slobodanove majke Dese i oca Ilije, danima i noćima su kovali plan kako da pobegnu, jer su videli šta se sprema Srbima.

"U četvrtak, 4. juna, u zoru ugrabili smo nekako priliku i krišom se izvukli. Poveli smo i četiri, pet koza i utočište našli u zaseoku Dženarike, kod kuma Zorana Miloševića. To je mesto na obali Drine. Kada smo stigli, Slobodan se setio da je zaboravio psa. Pamtim njegove reči: "Tata, ostao mi Lesi na lancu!"", pričao je otac za tadašnje medije.

Posle toga dečak se otrgnuo iz majčinih ruku i otrčao prema selu, po ljubimca kojeg je neizmerno voleo.

Otac i majka su uzalud trčali za njim, nisu uspeli da ga sustignu i zaustave.

Posle godinu nađeno je dečakovo telo - odsečenih ruku, bez ijednog prsta na stopalima, sa prorezom na grudima, oguljene kože i mesa.

Ne zna se pouzdano koliko je ljudi tada ubijeno. Prepostavke se kreću od 109 do preko 250. Vojska Republike Srpske vratila se na ovaj teren i oslobodila Kamenicu 16. februara 1993. Još od tada se traga za nestalima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.