Uhapšen vlasnik Toze Markovića

Izvor: RTV Pink, 05.Maj.2015, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen vlasnik 'Toze Markovića'

Policija je uhapsila većinskog vlasnika kapitala firme "Toza Marković" iz Kikinde Dejana Babića i još šest osoba zbog sumnje da su oštetile to preduzeće za oko 30 miliona evra.



Hapšenja su, u nastavku akcije na suzbijanju zloupotreba u privatizaciji, sprovedena na području Beograda, Kikinde i Kruševca, saopštava policija. Pored Dejana Babića, uhapšeni su i R.P, I.R. i M.N. iz Kikinde i S. J. iz Beograda - sva četvorica su odgovorna lica u "Tozi Markoviću'', >> Pročitaj celu vest na sajtu RTV Pink << zatim M.K. i P.P. iz Beograda, koji su članovi Upravnog odbora tog preduzeća, dok se intezivno traga za tri osobe. Sumnja se da su sedmorica uhapšenih od 2006. do 2013. godine uzimali kredite preko firme "Toza Marković", a dobijeni novac prebacivali u druge kompanije u kojima je Dejan Babić imao kapital, po osnovu pozajmica koje nikada nisu vraćene. Osim u "Tozi Markoviću", Babić ima većinsko vlasništvo i neposrednu ili posrednu kontrolu nad upravljanjem i donošenjem odluka u preduzećima "ITH", "Nautika", "Svetski crep" i "Žitoprodukt". Nakon toga, privredno društvo ''Toza Marković'' AD Kikinda je na teret svog poslovanja snosilo troškove kredita i kamata po kreditima, koje realno nije iskoristilo za sopstveno poslovanje i finansijsku likvidnost. Tako je „Tozi Markoviću" naneta je šteta u ukupnom iznosu od 2.852.010.777 dinara, a Babićevim firmama pribavljena je protivpravna imovinska korist u iznosu od 1.375.000.000 dinara. Pored toga, navodi se dalje u saopštenju, namernim i netačnim evidentiranjem poslovnih promena i podnošenjem poreskih prijava sa netačnim sadržajem u kojima su svesno umanjivali prihode pravnog lica, neevidentiranjem korekcije prihoda po osnovu kamata na date pozajmice povezanim pravnim licima, osumnjičeni su izbegli plaćanje poreza na dobit i time oštetili budžet Republike Srbije u ukupnom iznosu od 117.606.874 dinara.

Nastavak na RTV Pink...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTV Pink. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTV Pink. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.