Izvor: Blic, 25.Okt.2016, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UKINUTA PRESUDA Ponavlja se suđenje optužženom za ubistvo taksiste i pastora!

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom je Miroslav Matić iz Donje Bukovice kod Valjeva bio osuđen na 30 godina zatvora zbog ubistva taksiste Ćire Treneskog i pastora Miroslava Čvorovića 12. marta 2015. godine u Glogonjskom ritu i naložio da mu se ponovi suđenje.

Istom odlukom Apelacioni sud mu je produžio pritvor do daljeg.

Zbog ubistva taksiste, Matić je optužen za krivično delo teško ubistvo iz koristoljublja, dok se zbog ubistva pastora >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << protestantske crkve tereti da je to učinio kako bi prikrio prvi zločin.

Matić se tereti da je kobne noći u Kotežu ušao u taksi Terenskog koji ga je povezao u pravcu Padinske skele. Međutim, u naselju Glogonjski rit, obojica su napustila vozilo a Matić je u taksistu ispalio više rafala iz vojničke automatske puške na oko 1, 5 metara udaljenosti.

Potom mu je dok je ležao na leđima prišao i ponovnim rafalnim pucanjem ispalio višše projektila u predelu stomaka.

Iz taksija je uzeo novčanik ubijenog u kojem je bilo oko 300 - 400 dinara, lična karta, dokumenta ubijenog i mobilni telefon, a potom se tim vozilom udaljio sa lica mesta, ali je vozilo upalo u kanal pa nije mogao da ga pokrene.

Nakon što je izaššao iz vozila je iz pravca Zrenjaninskog puta svojim autom je naiššao Čvorović i ponudio mu pomoć, ali kada je primetio pušku u Matićevim rukama, pokušao je da se udalji, ali je Matić zapucao i na njega i usmrtio ga, a potom ga bacio u kanal.

Uzeo je pastorov auto, novčanik sa 250 do 300 dinara i odvezao se ka Ljuboviji, bacio novčanike sa ličnim dokumentima ošštećenih i mobilni telefon oštećenog.

Dan nakon zločina, Matić se sam predao policiji u svom rodnom selu Donja Bukovica kod Valjeva i izrazio kajanje za svoje zločine.

To mu je Viši sud u Beogradu prilikom izricanja prvostepene - sada ukinute presude cenio kao olakšavajuću okolnost, s obzirom da je tužilaštvo za njega tražilo maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora.

"Po nalažženju Apelacionog suda prvostepena presuda je doneta uz bitne povrede odredaba krivičnog postupka jer ne sadržži dovoljne i jasne razloge o činjenicama koje su predmet dokazivanja, a dati razlozi u obrazložženju su protivrečni izreci, zbog čega se za sada, ne mogu prihvatiti činjenični i pravni zaključci prvostepenog suda", navodi se u obrazloženju odluke o ukidanju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.