Izvor: Blic, 04.Dec.2016, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UBISTVO NA MAH Radniku obezbeđenja godinu dana zatvora

Apelacioni sud u Beogradu preinačio je prvostepenu presudu kojom je radnik obezbeđenja jedne diskoteke u Pančevu Dejan Simeunović bio oslobođen optužbe za ubistvo Igora Birtaša zbog delovanja u "nužnoj odbrani" i osudio da na godinu dana zatvora zbog krivičnog dela ubistvo na mah, objavljeno je na sajtu tog suda.

Naime, presudom Višeg suda u Pančevu iz juna 2014. godine Simeunović je bio oslobođen od optužžbe za ubistvo, jer je zaključio da "nije krivično delo ono >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << delo koje je učinjeno u nužžnoj odbrani".

Međutim, po nalažženju Apelacionog suda Simeunović je izvršio ubistvo na mah, jer je tokom postupka utvrđeno da je prilikom otimanja oko pišštolja on Birtašu oduzeo pištolj.

- Od tog trenutka više se ne može smatrati da postoji napad, pa ukoliko nema napada, nema ni nužžne odbrane kao ni eventualno njenog prekoračenja - zaključio je Apelacioni sud.

Odlučujući o vrsti i visini kazne sud je od olakššavajućih okolnosti cenio što je okrivljeni mlada osoba, njegove porodične prilike, dosadaššnji žživot, kao i da je svojim iskrenim držžanjem pred sudom omogućio da se postupak brzo i efikasno rešši, dok otežžavajućih okolnosti na strani okrivljenog nije naššao.

Radi zašštite opšte bezbednosti, naloženo je da se Simeunoviću oduzime pišštolj i municija, dok su oštećeni radi ostvarivanja svojih imovinsko - pravnih zahteva upućeni na parnicu, navodi se u presudi objavljenoj na sajtu suda.

Na ovu presudu Simeunović ima pravo žalbe Apelacionom sudu u trećem stepenu jer je prvostepena odluka iz oslobađajuće preinačena u osuđujuću.

Simeunović je osuđen jer je 15. novembra 2008. godine u Pančevu kao pripadnik fizičkog obezbedenja lokalnog kluba ubio na mah Birtaša i to u stanju bitno smanjene uračunljivosti "usled afekta straha visokog intenziteta sa sužženjem svesti".

Do ovog incidenta je došlo jer je ubijeni mladić izrevoltiran izbacivanjem iz lokala zbog neprimerenog ponašanja, najpre pretio da će klub dići u vazduh, a potom se vratio sa nekoliko prijatelja i pištoljem oko kojeg je nastalo otimanje.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.