U sredu o priznavanju presude generalu Novaku Đukiću

Izvor: Blic, 30.Maj.2016, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U sredu o priznavanju presude generalu Novaku Đukiću

U Višem sudu u Beogradu u sredu, 1. juna, počeće ročište na kojem bi trebalo da bude razmatran zahtev Ministarstva pravde BiH za priznavanje presude generalu Novaku Đukiću za ratni zločin na "Tuzlanskoj kapiji", ali Đukić neće davati izjave dok ne stignu spisi koje je trebalo da dostavi Sud BiH.

Odbrana generala će, nakon uvida u tražene spise, moći da obrazlaže svoje navode da postupak u Sarajevu protiv Đukića nije bio pravičan.

Milorad Konstantinović, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << advokat generala Đukića, rekao je danas Srni da spisi iz Sarajeva nisu stigli u Sud za ratne zločine u Beogradu i da general neće davati izjave sve dok odbrana ne bude upoznata o navodima u tim dokumentima.

"Ne vidimo razlog zašto Sarajevo okleva sa podnošenjem tih spisa ako nije bilo povrede prava na pravično suđenje", navodi Konstantinović.

On je podsetio da je sud iz Beograda već donio rješenje da iz BiH budu zatraženi potrebni papiri iz predmeta Đukić, te napomenuo da odbrana generala očekuje da spisi iz Sarajeva stignu već za sledeće ročište.

Konstantinović je podsetio da je Milorad Ivošević, šef tima odbrane generala Vojske Srpske Novaka Đukića, nedavno podneo krivičnu prijavu protiv eksperta Berka Zečevića zbog iznošenja lažnih navoda tokom svedočenja u Sudu BiH.

Ivošević je tada rekao novinarima da je odbrana pripremila krivičnu prijavu da je Zečević, kao službeno lice u svojstvu veštaka, dao lažan iskaz na sudu, čime je obmanuo sud, a zbog čega je general Đukić osuđen na 20 godina zatvora.

Ministarstvo pravde BiH traži da sud u Beogradu prizna presudu iz Sarajeva kojom je general Đukić osuđen na 20 godina zatvora za počinjeni ratni zločin u Tuzli i da on kaznu izdržava u Srbiji, gde se trenutno nalazi.

Veštaci iz inostranstva utvrdili su da ljudi na "Tuzlanskoj kapiji" tokom rata u BiH nisu poginuli od granata ispaljenih sa srpskih položaja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.