U Prijepolju obeleženo 22 godine od zločina u Štrpcima

Izvor: Blic, 27.Feb.2015, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Prijepolju obeleženo 22 godine od zločina u Štrpcima

Dvema odvojenim komemoracijama u Prijepolju je danas obeležena 22. godišnjica otmice i likvidacije dvadeset putnika u železničkoj stanici Štrpci.

Među otetim i ubijenim putnicima voza Beograd - Bar bilo je 18 Bošnjaka.

Opština Prijepolje je organizovala prijem za članove porodica otetih i ubijenih sugrađana i komemoraciju kod spomenika podignutog u znak sećanja na devet građana iz Prijepolja koji su bili među likvidiranim putnicima.

Svečanosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je prisustvovao i predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović.

Predsednik Opštine Prijepolje Emir Hašimbegović podsetio je na nedavna hapšenja 15 osoba u Srbiji i BiH zbog sumnje da su učestvovali u otmici i likvidaciji putnika iz voza u stanici Štrpci.

"Verujemo da će istina o svemu što se događalo pre 22 godine brzo izaći na svetlost dana, da će se ubrzati procesi pronalaženja krivcaca i njihovo procesuiranje", kazao je Hašimbegović i dodao da se nada da će država poginulima priznati status civilnih žrtava rata.

Na komemoraciji "Štrpci bez mezara" koju su organizovali Bošnjačka kuilturna zajednica i Islamska zajednica u Srbiji govorili su muftija Muamer Zukorlić, predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović i predstavnik OEBS-a Mario Bartos.

Zukorlić je pozvao vlast da izvrši obaveze države prema zločincima, žrtvama i prema njihovim porodicama, kao se ovakvi zločini vise nikad i nikome ne bi dogodili. On je pozvao Srbe na partnerstvo.

"Spreman sam da zajednički osudimo sve što je na ovim prostorima bio zločin, da priznamo šta je urađeno zločinačko i da onda zajedno krenemo ka budućnosti koju ovi prostori i narodi koji ih naseljavaju svakako imaju", rekao je Zukorlić.

Jovanović je rekao da "ludilo devedesetih nije došlo na cokulama zločinaca, već je ono od njih napravilo zločince".

"Srbija je nedovršena država u kojoj nismo samo verski podeljeni, već smo podeljeni i unutar sebe. Zato zauvek treba razotrkiti politiku koja je donela to ludilo devedesetih", rekao je Čedomir Jovanović.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Obeleženo 22 godine od zločina u Štrpcima

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Feb.2015

Dvema odvojenim komemoracijama u Prijepolju je danas obeležena 22. godišnjica otmice i likvidacije dvadeset putnika u železničkoj stanici Štrpci...Među otetim i ubijenim putnicima voza Beograd - Bar bilo je 18 Bošnjaka...Opština Prijepolje je organizovala prijem za članove porodica otetih i...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.