U Karlovačkoj gimnaziji otvoren herbarijum iz 18. veka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2017, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Karlovačkoj gimnaziji otvoren herbarijum iz 18. veka

U Karlovačkoj gimnaziji je posle skoro pola veka otvoren Volnijev herbarijum, kolekcija biljaka uglavnom iz Srema, sakupljenih krajem 18. veka za potrebe nastave, za čije je dragoceno postojanje do sada znala uglavnom samo stručna i naučna javnost.

Herbarijum će biti digitalizovan u narednih pet godina – odnosno do 2021. godine – kao deo programa Evropske prestonice kulture.

Najstarija đačka biblioteka u Srbiji – ova u Karlovačkoj gimnaziji – krije mnoge >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tajne i mnoga blaga. Jedno od njih je novootvoreni takozvani Volnijev herbarijum, napravljen krajem 18. veka, i u kojem se – prema proceni – nalazi oko 7.000 biljaka, uredno popisanih sa imenom i prezimenom svakog primerka, na latinskom i nemačkom jeziku, presovanih u takozvane dvolisnice.

Profesor istorije u Karlovačkoj gimnaziji Dejan Đurđev ističe da su pojedini mediji preneli izmišljotine o sadržaju ove dragocene zbirke, i da u njoj nema primeraka ni sa Karpata ni sa Jamajke, niti iz Napulja, Francuske, Italije, Švajcarske, Grčke, Sibira, ni Kalifornije – već uglavnom vrste iz Srema – ali da kolekcija i ovako predstavlja izvesnu senzaciju, s obzirom na to da su mnogi sačuvani primerci neprocenjivi – jer više ne postoje.

Takođe, profesor istorije naglašava da je Volnijev herbarijum – odnosno njegov herbarista – specifičan po tome što je tražio različite načine kako da dugoročno očuva prirodnost biljke, i sa tim u vezi upućuje na opis Volnijevog hemijskog procesa u romanu „Otrovno mleko maslačka" Vide Ognjenović, nekadašnjeg đaka te gimnazije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.