Tužilaštvo traži ukidanje oslobađajuće presude Bojoviću

Izvor: RTS, 28.Nov.2015, 05:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo traži ukidanje oslobađajuće presude Bojoviću

Tužilaštvo za organziovani kriminal zatražilo je da se ukine prvostepena presuda kojom su Luka Bojović i Vladimir Milisavljević oslobođeni optužbi za tri ubistva i dva pokušaja ubistva 2004. godine i da se suđenje ponovi pred drugim sudskim većem.
Tom osporenom presudom Sretko Kalinić je osuđen na 35 godina zatvora za tri ubistva, a Miloš Simović na 30 godina zatvora zbog jednog ubistva i jednog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pokušaja ubistva.
Na sednici Apelacionog suda u Beogradu, na kojoj su razmatrane žalbe, tužilaštvo je predložilo da se po ukidanju presude naloži ponavljanje suđenja ali pred drugim sudskim većem. Prvostepenu presudu izreklo je sudsko veće sudije Vladimira Mesarevića.
U pitanju je ubistvo Branka Jeftovića Jorge i pokušaji ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka 2004. godine.

Prilikom ovih pokušaja nastradali su njihovi telohranitelji Dejan Živančević i Milutin Jovičić, pa se optuženi terete i za ta ubistva.
Sličan zahtev tužilaštvu žalbom je istakao i Kalinićev branilac Slavko Petrić, koji je tražio da se njegov branjenik oslobodi optužbi za ubistvo Milutina Jovičića jer, kako je naveo, nema dokaza da ga je on ubio.
Što se tiče ubistava Jeftovića i Živančevića, koja je Kalinić priznao da je izvršio, njegov advokat je tražio od Apelacionog suda da mu se ublaži kazna.
I Kalinić i Simović privedeni su iz požarevačke "Zabele" gde služe višedecenijske kazne za druga krivična dela, na sednicu Apelacionog suda koja je održana u specijalnoj sudnici Okružnog zatvora u Beogradu.
Bojoviću je suđeno u odsustvu jer se kao i Milisavljević nalazi u španskom zatvoru zbog optužbi tamošnjih pravosudnih organa.
U Srbiji je oslobođen optužbi zbog nedostatka dokaza da je 2003. preuzeo vođstvo nad "zemunskim klanom" i da je naložio pomenuta ubistva.

Prilikom izricanja presude 19. maja ove godine, sudija Vladimir Mesarović je rekao da iskaz Sretka Kalinića koji je teretio ostale optužene, nije dovoljan da bi se donela drugačija presuda od izrečene.

Na početku suđenja u oktobru 2010. godine, Kalinić je priznao krivicu za ubistvo Jeftovića i optužio Bojovića za krivična dela za koja se tereti i povezao ga i sa drugim ubistvima koja se ne pominju u sprskoj optužnici.
Bojović je krajem 2014. u glavnom gradu Španije oslobođen optužbi za ubistvo Milana Jurišića Jureta u Madridu u 2009. godine, za koje ga je svojim iskazom pred španskim istražnim organima optužio Kalinić.

Izjašnjavajući se pred španskim sudom, Bojović i Milisavljević su optužili Kalinića za ubistvo Jurišića i druge zločine.
Bojovića je španski sud ipak nedavno pravosnažno osudio na 18 godina zatvora zbog držanja arsenala oružja i falsifikovanja dokumenata.
Milisavljeviću je takođe u Španiji potvrđena kazna od 21 godinu godinu zatvora zbog posedovanja oružja, pripadnosti kriminalnoj grupi, upotrebe falsifikovanih dokumenata i prikrivanja dokaza, jer je prema oceni španskog suda on morao da zna ko je likvidirao Jurišića pošto je neko vreme, po sopstvenom priznanju, živeo sa njim.
Druga dvojica optuženih u španskom procesu, Siniša Petrić i Vladimir Mijanović osuđeni su na 15, odnosno pet godina zatvora kazne zbog posedovanja oružja i pripadnosti kriminalnoj grupi.

Bojović i Milisavljević su uhapšeni u Valensiji po srpskoj poternici 9. februara 2012. godine.

Španija je 2013. godine odobrila njihovo izručenje Srbiji, ali pod uslovom da se najpre okončaju svi krivični postupci koji se protiv njih vode u toj zemlji.
Prema optužnici srpskog tužilaštva za organizovani kriminal, Luka Bojović je u martu 2003. godine nakon ubistva Dušana Spasojevića preuzeo rukovođenje "zemunskim klanom".
Kako se navodi u optužnici, Bojović je odbeglim "zemuncima" pomagao pri skrivanju, obezbeđivao im novac, lažna dokumenta i mesta stanovanja, a oni su zauzvrat izvršavali njegove naloge, među kojima je i niz ubistava.
Milisavljević je u odsustvu osuđen na 35 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića, dok je za krivična dela koja je izvršio kao pripadnik "zemunskog klana" dobio 40 godina zatvora.
Kalinić i Simović takođe su zbog istih krivičnih dela osuđeni na po 40 godina zatvora, a kaznu izdržavaju u požarevačkoj "Zabeli".
Osim te optužnice, Bojović je pravosnažno osuđen na 15 meseci zatvora zbog nedozvoljenog nošenja oružja i falsifikovanih isprava.
Njegov brat Nikola Bojović ubijen je 29. aprila 2013.godine u centru Beograda, za to krivično delo optuženo je više crnogorskih i srpskih državljana, a kao motiv se pominje osveta za neka druga ubistva.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Preinačena presuda za ubistvo u Petnjici: Piljeviću i Agoviću po 40 godina zatvora

Izvor: SandzakPress.net, 28.Nov.2015

Petnjica – Apelacioni sud preinačio je sa 20 na 40 godina zatvora presudu Alenu Piljeviću (23) i Vesku Agoviću (25) iz sela Gornja Vrbica –opština Petnjica, kojom ih je zbog svirepog ubistva Meha Agovića (38) iz istog mjesta osudilo vijeće sudije Jokana Varagića u Višem sudu u Bijelom Polju. U...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.