Tužilaštvo se žalilo na presudu Ljubiši Buhi Čumetu

Izvor: RTS, 20.Jan.2017, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo se žalilo na presudu Ljubiši Buhi Čumetu

Treće osnovno tužilaštvo u Beogradu uložilo je žalbu na presudu kojom je nekadašnji svedok saradnik Ljubiša Buha Čume u novembru prošle godine osuđen zbog tri krivična dela, a ne za pet, za koliko je bio optužen.
Tom presudom Treći osnovni sud u Beogradu osudio je Buhu na jedinstvenu kaznu od dve godine i osam meseci zatvora i novčanu kaznu od 180.000 dinara zbog prikrivanja krivičnog dela, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zbog sprečavanja dokazivanja i zbog ugrožavanja sigurnosti policajca Milana Ljubenovića, pripadnika obezbeđenja njegove bivše supruge Ivane Buhe.
Istom presudom Buha je oslobođen za podstrekavanje vlasnika auto-servisa "Vest" iz Surčina Stevana Petoševića na prikrivanje kupovine kradenog "ferarija" prekucavanjem broja šasije motora, dok je sud tada odbio optužbu da je iz zatvora u Padinskoj skeli pretnjama ugrozio sigurnost bivše supruge koja ga je i prijavila policiji za niz krivičnih dela.
Tužilaštvo žalbom traži od Višeg suda u Beogradu da se Buhi za dela za koja je osuđen izrekne strožija kazna i predlaže tri godine zatvora.
Za dela za koje je oslobođen optužbi i za koje je optužba odbijena, tužilaštvo traži da se u tom delu presuda ukine i naloži novo suđenje.
U žalbi se navodi da je prvostrpeni sud izvršio bitne povrede odbredni krivičnog postupka, Krivičnog zakonika, da je nepotpuno utvrdio činjenično stanje i da kazna Buhi treba da bude strožija.
Tužilaštvo podseća da je Buha već osuđivan na zatvorsku kaznu zbog napada na Ljubenovića, što je jedna od otežavajućih okolnosti u ovom slučaju.
Takođe smatra da je neprihvatljiv stav suda da okrivljeni treba samo disciplinski da odgovara ukoliko delo izvrši iz zatvora. Ovaj slučaj se odnosi na pretnje koje je tada još zakonitoj supruzi Buha uputio telefonom iz zatvora u Padinskoj skeli gde je služio kaznu za napad na Ljubenovića.
Buhi, koji je bio svedok saradnik u procesima protiv "Zemunskog klana" i za ubistvo premijera Zorana Đinđića nedavno je ponovo produžen pritvor.
On je u pritvoru od novembra 2015. godine, a pre toga je proveo godinu dana u zatvoru zbog napada na Ljubenovića.
Buhi se inače, u ponedeljak 23. januara nastavlja suđenje zbog vređanja tužioca Trećeg osnovnog tužilaštva u sudnici Palate pravde tokom suđenja.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Tužilaštvo se žalilo na presudu Ljubiši Buhi Čumetu

Izvor: Blic, 21.Jan.2017, 13:12

Treće osnovno tužilaštvo u Beogradu uložilo je danas žalbu na presudu kojom je nekadašnji svedok saradnik Ljubiša Buha Čume u novembru prošle godine osudjen zbog tri krivična dela, a ne za pet, za koliko je bio optužen...Tom presudom Treći osnovni sud u Beogradu osudio je Buhu na jedinstvenu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.