Tesla predstavila revolucionarne baterije za kuće

Izvor: Radio 021, 03.Maj.2015, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tesla predstavila revolucionarne baterije za kuće

Tesla Motors je predstavio baterije koje se kače na zid, a koje će biti od velike koristi domaćinstvima i kompanijama.

Direktor kompanije Tesla Elon Mask pokušava da promeni način korišćenja energije u domaćinstvima tako što bi se koristili milioni malih postrojenja napravljenih od solarnih panela i baterija koji bi se nalazili na krovovima kuća i garaža. "Naš cilj je da se iz temelja promeni način na koji svet koristi energiju", rekao je on novinarima.

Iako >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << će Tesla napraviti bateriju "Powerwall" planiraju da je prodaju raznim drugim kompanijama. Lista partnera uključuje i "SolarCity" koju su osnovali Muskovi rodjaci Lindon i Piter Riv, a čiji je on predsednik i najveći akcionar.

Cena električnih automobila počinje od 70.000 dolara, pa baterije mogu biti preskupe za većinu potrošača. Predložena cena baterija je od 3.000 do 3.500 dolara u zavisnosti od kapaciteta, a to bi moglo da obeshrabri interesente, posebno kada je u pitanju proizvod koji ima ograničenu upotrebu.

"Ne verujem da će ovaj proizvod u početku biti interesantan prosečnom čoveku", priznao je Piter Riv, ali i da očekuje da će potražnja biti dovoljna i da će se značajno povećati broj baterija u domovima.

Međutim, Mask je veoma ohrabren prvim odzivom i veruje da će Tesla i budući partneri uspeti da prodaju dve milijarde pakovanja baterija širom sveta, što je otprilike isti broj kao i vozila na putevima. Iako će biti potrebno dosta vremena da se sve to ostvari, u Tesli se nadaju da će početi isporuku prvog, ograničenog broja "Powerwall" baterija ovog leta u SAD pre nego što krenu na međunarodno tržište sledeće godine.

Dugoročni plan je da se u svetu smanji korišćenje energije iz fosilnih goriva, pošto se stvaranje mreže kućih baterija može kontrolisati kao da su u pitanju elekrane i to bi privredi moglo da pomogne da obezbedi dovoljno energije u ovo vreme velike potražnje.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.