TUŽILAŠTVO ČEŠLJA 500 POSTUPAKA Srbija priprema obimnu dokumentaciju za izručenje Haradinaja

Izvor: Blic, 10.Jan.2017, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TUŽILAŠTVO ČEŠLJA 500 POSTUPAKA Srbija priprema obimnu dokumentaciju za izručenje Haradinaja

"Od postupka protiv Ramuša Haradinaja nećemo odustati sve dok neki sud ne utvrdi da li je odgovoran za ratne zločine", kaže za "Blic" Milan Petrović, rukovodilac Tužilaštva za ratne zločine (TZR).

Tužilac Petrović je, kako saznajemo, zatražio da se kontrolišu svi postupci u svim sudovima i tužilaštvima opšte nadležnosti u Srbiji koji se odnose na pripadnike OVK-a.

Kontroliše se oko 500 postupaka i u nekima je utvrđena povezanost s postupkom protiv Haradinaja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji se vodi u Tužilaštvu za ratne zločine.

Ta nova saznanja TZR će u najkraćem roku dostaviti Ministarstvu pravde, koje će proslediti nadležnima u Francuskoj sa već postojećim materijalom protiv Haradinaja, kome je određen pritvor po poternici iz Srbije za ratne zločine.

Ramuša Haradinaja (49), koji je bio komandant OVK za oblast Dukađini (Metohija), srpsko tužilaštvo tereti da je odgovoran kao naredbodavac, ali i neposredni počinilac za 63 ubistva.

Haški tribunal je 4. marta 2005. protiv Haradinaja, koji je u to vreme bio premijer na Kosovu, podigao optužnicu sa 37 tačaka, zbog zločina protiv čovečnosti, ali je u pritvoru u Sheveningenu bio kratko u dva navrata.

Haradinaj se konačno u novembru 2012. vratio u Prištinu pošto ga je Haški sud po drugi put oslobodio svih tačaka optužnice.

Njega je za 15 miliona evra u postupku zastupala advokatska kancelarije "Matriks" iz Britanije. Zanimljivo je da odbrana nije izvela nijednog svedoka, ali su mnogi svedoci haškog tužilaštva odustali od svedočenja, a neki su bili i ubijeni.

Bivša glavna haška tužiteljka Karla del Ponte kritikovala je oštro Unmik i NATO da svedoci protiv Haradinaja nisu imali adekvatnu zaštitu.

Ključni svedoci protiv Haradinaja, uglavnom Albanci, u postupku u Hagu bili su ubijeni, a te podatke je 2011. izneo tadašnji srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Haradinaj je uhapšen 4. januara u Francuskoj i određen mu je pritvor od 18 dana, što je rok da Srbija dostavi dokumentaciju.

Njegov advokat Arian Hoci je najavio da će sud 12. januara razmatrati žalbu kojom se traži da bude pušten uz kauciju bez prava napuštanja Francuske.

Rok od 18 dana može eventualno da se produžiti na 40 dana od pritvaranja, na molbu Srbije.

Kada Ministarstvo pravde Srbije bude dostavilo Francuskoj zahtev za izručenje i prateću dokumentaciju, pritvor Haradinaju nakon ovih rokova može da bude produžen do konačne odluke o izručenju ili da bude zamenjen nekom od mera za sprečavanje bekstva.

- Odluka francuskog suda zavisiće od toga da li će u zahtevu za izručenje Srbije biti novih optužbi za koje mu nije suđeno u Hagu. To onda menja stvari. Tada će ga možda Francuska izručiti - izjavio je stručnjak za međunarodno pravo Kristijan Tomušat.

Vlasnik hotela u Bazelu

Ramuš Haradinaj je uhapšen na aerodromu u Bazel-Miluz, na francuskoj strani. On se uputio u Švajcarsku u Bazel u kome je vlasnik, kako saznaje "Blic", najmanje tri hotela. Haradinaj i njegova porodica stekli su znatno bogatstvo dok je on bio komandant OVK i kasnije dok je bio politički predstavnik Albanaca sa Kosova i Metohije. On je živeo u Švajcarskoj i radio je kao izbacivač u pojedinim klubovima dok se nije priključio OVK 1994.

Počele pretnje i lobiranja

Grupa "Anonimus" iz Albanije zapretila je Francuskoj da će platiti cenu i biti krivac za početak rata na Balkanu ukoliko ne oslobodi Ramuša Haradinaja, prenose albanski mediji. Na demonstracijama zbog hapšenja Haradinaja paljena je i zastava Francuske. Mnogi Albanci u Francuskoj vrše pritisak da Haradinaj bude pušten. Tako je i fudbaler francuskog Nanta poreklom iz Prištine Lorik Cana pružio javnu podršku Haradinaju na društvenim mrežama i pozvao sud da ga oslobodi.

Nestali prisluškivani razgovori

Prisluškivani razgovori vođa OVK koje je imala Državna bezbednost Srbije nestali su i nisu nikada dostavljeni ni srpskom ni haškom tužilaštvu.

- Pregledao sam svu dokumentaciju koju je država Srbija poslala Haškom tribunalu, ali nije bilo prisluškivanih razgovora koji su bili u DB. Takođe, mnoga druga dokumenta nisu dostavljena. Ne znam gde je sve to nestalo - izjavio je za "Blic" Zoran Stijović, nekadašnji pripadnik DB, koji je svedočio u haškom postupku protiv Haradinaja i njegovih pomoćnika Idriza Baljaja i Lahija Brahimaja.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.