TAJNA ARKANOVOG UBISTVA: Gavrić zna istinu, ali zašto JAR neće da ga izruči?

Izvor: Kurir, 28.Apr.2015, 16:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TAJNA ARKANOVOG UBISTVA: Gavrić zna istinu, ali zašto JAR neće da ga izruči?

Zvanično objašnjenje Srbiji zašto JAR nikada nije doneo odluku o Gavrićevom izručenju nikada nije dato, već postoji samo spekulacija, da se Gavrić Srbiji ne izručuje jer on ključni svedok ubistva najmoćnijeg čoveka Sirila Bike koji je imao odlične veze sa političkim i bezbednosnim strukturama JAR

BEOGRAD – Iza ubistva lidera Srpske doborovoljačke garde Željka Ražnatovića Arkana stoje dva motiva. Jedan motiv je svađa Arkana i Zorana Uskokovića Skoleta oko novca >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << koji je dobijen transferom fudbalera Nikole Lazetića, a drugi interes delova državne bezbednosti da Arkan bude uklonjen i ubijen, piše srpski Njuzvik.

Za Arkanovo ubistvo u hotelu “ Interkontinetal” 15. januara 2000. godine osuđen je Dobrosav Gavrić koji je za to krivično delo dobio 35 godina robije, dok su Gavrićevi saučesnici Milan Đuričić Miki i Dragan Nikolić Gagi osuđeni na po 30 godina robije.

Prema saznanjima ovog nedeljnika, Arkan je ponudio Skoletu samo milion maraka, od ukupno deset, kolika je bila zarada od prodaje, pa je Uskoković naručio njegovo ubistvo. Uskokovića su nekoliko meseci posle Arkanove likvidacije ubili članovi „zemunskog klana“.

- Skole i Arkan su se posvađali zbog Nikole Lazetića i njegovog transfera, koji je vredeo čak 10 miliona maraka. Skole je očekivao da će novac podeliti pola-pola, ali mu je Arkan rekao: „Da li si zadovoljan milionom?“, na šta je on odgovorio da je to u redu, iako je bio nezadovoljan i iznerviran tom za njega uvredljivom ponudom - priča jedan od Skoletovih prijatelja, a prenosi Njuzvik.

Odmah posle sastanka sa Arkanom, Uskoković je prokomentarisao svom prijatelju: „Ovaj hoće da me ukloni. Moraćemo mi...“ Ubrzo, Arkan je ubijen u hotelu „Interkontinetal“ 15. januara 2000, kao i Milenko Mandić Manda i Dragan Garić, a Uskoković nije ni dobio obećani milion.

Gavrić inače bivši policajac posle izvođenja višegodišnjeg sudskog postupka tokom koga je izvedeno mnoštvo dokaza i saslušano preko 70 svedoka iz hotela, kroz sudnicu su prodefilovali i Radomir Marković bivši šef DB u vreme kada je Arkan ubijen, Andrija Drašković koga je Arkanova porodica označila kao posrednika između naručioca  i počinioca ubistva….

Gavrić posle izricanja presude nikada nije odležao ni dana iza rešetaka, već je nestao iz Srbije. Za njega se nije čulo sve dok se nije pojavila informacija da je u proleće 2011. godine bio svedok likvidacije jednog od najmoćnijih Južnoafrikanaca Sirila Bike.

Naime Gavrić je tog 21. marta 2011. godine bio u automobilu sa Bikom kada se pored njihovog vozila dok su na semaforu čekali zeleno svetlo stvorio motocikl na kome su bile dve osobe. Napadači su izvadili oružje i ispalili 17 hitaca u Biku i Gavrića. Bika je tad ubijen, a Gavrić ranjen u rame. Kada se ta informacija pojavila u medijima Srbija je od Južnoafričke republike zatražila izručenje Gavrića kako bi izdržao 35 godina zatvora zbog Arkanovog ubistva, međutim južnoafrikanci su ostali nemi na zahteve pravosudnih organa iz Srbije.

Gavrić je dolazio na ročišta u sudu u Kejptaunu povodom odluke o izručenju, ali se sve na tome završilo.

Zanimljivo je i to da je pravosuđe JAR po prijemu zahteva za Gavrićevo izručenje od Srbije tražilo dodatnu dokumentaciju koja im je poslata, ali daljih informacija nije bilo. Kako je vreme odmicalo postalo je sve izvesnije da od izručenja Gavrića Srbiji nema ništa.

Zvanično objašnjenje nikada nije dato već naprotiv postoji samo spekulacija,da se Gavrić Srbiji ne izručuje jer on ključni svedok ubistva najmoćnijeg čoveka Sirila Bike čija imovina se procenjuje na stotine miliona dolara.

Inače zanimljivo je i to da je Bika imao odlične veze sa političkim i bezbednosnim strukturama JAR pa je time i kako se nagađa Gavrić obezbedio sebe da ne bude izrčen Srbiji.

Foto: Reuters

Zanimljivo je i to da se poslednja informacija o Gavriću čula nešto pre više od godinu dana kada je tražio od suda u Kejptaunu da bude iz zatvora pušten u kućni pritvor i da mu bude stavljena nanogica, kao garancija da će biti pušten, što mu je i omogućeno.

Ubrzo nakon toga on je u JAR zvanično zatražio i azil s obrazloženjem da bi u Srbiji bio ubijen odmah kada bi stigao.

Gavrić se i dalje nalazi u kućnom pritvoru u Kejptaunu i od tadana o njemu nema nikavih vesti, kao ni informacija o suđenju posle koga bi trebao biti deportovan u Srbiju.

Njuzvik u najnovijem broju značajnu pažnju posvećuje drugoj verziji Arkanovog ubistva - da je njegova likvidacija smišljena u delu Državne bezbednosti.

- Na pitanju „da li znate ko je pružio logistiku napadačima posle ubistva“ počivala je tvrdnja da je DB naručio Arkanovo ubistvo jer je tada bio velika opasnost za Miloševićev režim. Ne samo što bi eventualno pružio pomoć opoziciji u svrgavanju vlasti već je i mnogo znao o umešanosti Miloševića u ratne zločine. Služba je, navodno, načula da je Arkan hteo da Hagu potvrdi vezu njegove garde i režima. Naravno, Skole je već bio debelo motivisan da mu dođe glave, kao i čitava ekipa koja je učestvovala u organizaciji ubistva - rekao je nekadašnji operativac kriminalističke policije za Njuzvik.

(Andrej Mlakar)

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.