TADIĆ IH ŠTITIO: Mišković i Beko na C marketu ukrali 207 miliona evra!

Izvor: Kurir, 24.Okt.2014, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TADIĆ IH ŠTITIO: Mišković i Beko na C marketu ukrali 207 miliona evra!

Bivši direktor čuvenog lanca tvrdi da su vlasnik „Delte“ i Milan Beko pokrali male akcionare za 207 miliona €, a da je Mišković za pet i po godina ostvario ekstraprofit od 870 miliona evra

BEOGRAD - Slobodan Radulović, bivši direktor „C marketa“, optužio je juče na sednici Apelacionog suda, koji razmatra žalbe na presudu „stečajnoj mafiji“, da su Miroslav Mišković i Milan Beko, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << uz podršku Vojislava Koštunice, pokrali male akcionare „C marketa“ i nezakonito preuzeli ovu kompaniju, a u svom iskazu Radulović je istakao i da je bivši predsednik Boris Tadić štitio interese vlasnika „Delte“.

Radulović je istakao da su Mišković i Beko pokrali male akcionare za 207 miliona evra, da je Mišković za pet i po godina monopolskom pozicijom na tržištu zaradio ekstraprofit od čak 870 miliona evra, a onda i dodatnih 200 miliona evra na razlici u ceni nakon prodaje kompanije belgijskom „Delezeu“ 2011. Govoreći o Borisu Tadiću, on je rekao da je bivši predsednik, kada je Mišković prodavao akcije „Delezeu“, namerno odbio da proda i državne akcije Belgijancima i tako propustio da obezbedi prihod za budžet Srbije od 72 miliona evra.

Ucenili ga

- To je uradio jer bi se prodajom državnih akcija utvrdila stvarna vrednost „C marketa“, odnosno izašla bi na videlo ogromna razlika u ceni, po kojima je Mišković platio akcije od malih akcionara (300 evra) i po kojima ih je prodao „Delezeu“ (2.215 evra). Time je Tadić štitio interese Miškovića - rekao je Radulović.

On je pre toga objasnio kako je 19. avgusta 2005. ucenama bio primoran da potpiše memorandum o razumevanju, kojim su Mišković i Beko preuzeli „C market“, a koji je sačinjen po nalogu tadašnjeg premijera Vojislava Koštunice.

- Najvažniji elementi ovog memoranduma bili su da će Miškovićeva „Delta M“ i Bekova „Laderna BN“ preuzeti akcije od malih akcionara u odnosu 40 odsto „Delta M“, 60 odsto „Lederna BN“, i da će cena akcija biti 300 evra po akciji. Tako su oni malim akcionarima platili 44 miliona evra umesto 251 milion, čime su između sebe podelili 207 miliona evra- objasnio je Radulović.

Prema njegovim rečima, „Delta M“ je ubrzo otkupila akcije od Milana Beka.

- Mišković je od Beka kupio akcije po ceni od 1.200 evra. Na taj način Beko je za 75 dana zaradio 83 miliona evra - objasnio je Radulović.

Činjenice

TOKOVI NOVCA

- Mišković platio 18 miliona evra za 40 odsto akcija malih akcionara

- Mišković isplatio Beku 110 miliona evra za ceo paket akcija

- Prodajom akcija „Delezeu“ za 339 miliona evra ostvario razliku u zaradi od oko 211 miliona evra

- Tokom upravljanja kompanijom zaradio 870 miliona evra

OPTUŽBE

Milan Beko

Za 75 dana na preprodaji akcijazaradio 83 miliona evra

Vojislav koštunica

Omogućio Miškoviću i Beku da preuzmu „C market“

Boris Tadić

Štitio interese Miškovića i oštetio budžet Srbije za 72 miliona evra

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.