Švercovao cigarete u Hrvatsku, pa postao PREDSEDNIK OPŠTINE u Srbiji

Izvor: Blic, 25.Jun.2017, 07:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švercovao cigarete u Hrvatsku, pa postao PREDSEDNIK OPŠTINE u Srbiji

Predsednik opštine Šid Predrag Vuković osuđen je pred sudom u Hrvatskoj zbog šverca cigareta, saznaje "Blic".

Prvi čovek opštine u Sremskom okrugu našao se u centru skandala pošto ga je hrvatska policija zatekla u vozilu sa cigaretama vrednim 4.000 evra namenjenih daljoj prepodaji!

Kako saznajemo, Vuković je u oktobru 2011. prenosio u gepeku više od 4.000 paklica cigareta sa akciznim markicama Republike Srbije čija je prodaja zabranjena u susedstvu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Vuković je, kako piše u presudi do koje je ekskluzivno došao "Blic", pred Opštinskim sudom u Vukovaru osuđen još u novembru 2011. godine, i to za krivično delo protiv platog prometa i poslovanja, odnosno za nedozvoljenu trgovinu.

To ovom diplomiranom ekonomisti očigledno nije smetalo da u maju prošle godine bude postavljen na čelno mesto te sremske opštine!

- U gepeku automobila "pežo 407" u oktobru 2011. godine u jutarnjim časovima, dok je vozio u mestu Sotin u blizini Vukovara, pronađeno je ukupno 4.020 paklica cigareta, većinom marke "Walter Wolf", koje su mu tog dana i oduzete - ekskluzivno saznaje "Blic".

Kako je hrvatski sud utvrdio, cigarete vredne 4.000 evra kupljene su u Šidu i imale su akcizne markice Republike Srbije, a njihov promet u Hrvatskoj nije dozvoljen.

Opštinsko tužilaštvo u Vukovaru zatražilo je da se Vuković kazni sa 50 prosečnih dnevnih zarada u Hrvatskoj, pošto je i sam državljanin Hrvatske i rodom iz Vukovara, a određivanje njegove prosečne dnevnice izbegnuto je, jer bi to produžilo postupak.

Tako je predsednik opštine osuđen na kaznu od skoro 9.000 kuna, što je danas oko 150.000 dinara, dok su troškovi postupka bili oko 5.000 dinara. Vuković je ipak izbegao zatvor, zato što hrvatski krivični zakon za ovo delo predviđa novčano kažnjavanje ili godinu dana zatvorske kazne.

Vuković za "Blic" ističe da nije osuđen zbog krivičnog dela, već kaže da je to bila prekršajna prijava, iako u presudi u koju je "Blic" imao uvid piše drugačije i suđenje nije bilo u prekršajnom, već u opštinskom sudu.

- Osuđen jesam, ali ne za svoju krivicu. Vidite kolika je kazna, ako znamo da je u hrvatskoj kazna za pojas 100 evra, onda vidite kakvo je to delo - nespretno se pravda Vuković.

Vuković: Cigarete nisu bile moje

Kako dodaje, cigarete uopšte nisu bile njegove, već su "samo nađene" u njegovom vozilu.

- Nisam bio saglasan sa optužbom, ali sam ipak platio kaznu. To je bilo suđenje u stranoj državi i nisam hteo da se odugovlači - navodi Vuković, koji je inače član SNS.

Vuković je i ranije bio javni funkcioner u Šidu, a od 2004. do 2008. godine bio je direktor lokalnog preduzeća za stambene usluge i građevinsko zemljište.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Osuđen za šverc cigareta pa postao predsednik opštine Šid

Izvor: Radio 021, 25.Jun.2017

Predsednik opštine Šid Predrag Vuković osuđen je pred sudom u Hrvatskoj zbog šverca cigareta...Kako saznaje dnevni list "Blic", prvi čovek opštine u Sremskom okrugu osuđen je još u novembru 2011. pred Opštinskim sudom u Vukovaru za krivično delo protiv platog prometa i poslovanja, odnosno...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.