Sutra odluka o žalbama bivših diplomata osuđenih zbog pomoći Miladinu Kovačeviću

Izvor: Blic, 13.Jun.2012, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra odluka o žalbama bivših diplomata osuđenih zbog pomoći Miladinu Kovačeviću

Apelacioni sud u Beogradu ramatraće sutra žalbe na presudu kojom su bivše srpske diplomate u Njujorku Igor Milošević i Slobodan Nenadović osuđeni zbog pomoći Miladinu Kovačeviću da pobegne iz Amerike u junu 2008. godine. Miladin Kovačević je u somborskom zatvoru na izdržavanju kazne

Sud će preispitivati presudu Prvog osnovnog suda u Beogradu od 11. oktobra prošle godine kojom je zbog zloupotrebe službenog pložaja bivši konzul Srbije u Njujorku Igor >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Milošević osuđen na 18 meseci zatvora, a bivši generalni konzul u Njujorku Slobodan Nenadović zbog istog dela, uslovno na godinu dana zatvora s rokom provere od četiri godine.

Oni su osuđeni jer su zloupotebom službenog položaja pomogli državljaninu Srbije Miladinu Kovačeviću da pobegne iz Amerike u junu 2008. godine posle tuče u kojoj je povređen američki državljanin Brajan Štajnhauer.

Posle razmatranja osporene prvostepene presude na javnoj sednici u četvrtak, Apelacioni sud će doneti odluku o njenoj sudbini. Može da potvrdi tu presudu, da je ukine i naloži ponovno suđenje, može da je preinači ili da otvori glavni pretres i sam utvrdi činjenice neophodne za pravosnažnu odluku.

Nenadović i Milošević su od početka postupka negirali krivicu, a nedugo po izbijanju te afere oni su ostali bez posla u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Nenadović je oglašen krivim jer svojim nečinjenjem nije sprečio Miloševića da Kovačeviću izda putni list i tako mu pomogne da napusti Ameriku, iako je znao da se u toj državi protiv Kovačevića vodi krivični postupak zbog nanošenja teških telesnih povreda američkom državljaninu Brajanu Sstajnhaueru.

Milošević je, prema prvostepenoj presudi, prekoračio službena ovlašćenja jer je Kovačeviću izdao putni list iako je znao da mu je na ročištu pred njujorškim sudom, na kom je pušten uz kauciju da se brani sa slobode, oduzet pasoš jer je tom ročištu prisustvovao.

Kovačević je u somborskom zatvoru na izdržavanju kazne od dve godine i tri meseca, na koju je osuđen posle sporazuma sa tužilaštvom, prema kom je priznao da je Štajnhaueru tokom tuče naneo teške telesne povrede opasne po život.

Tokom sudskog procesa protiv bivših diplomata, Kovačević ih nije teretio i u svom svedočenju je naveo da je iz SAD pobegao jer se plašio za svoj život i bezbednost porodice, a ne da bi izbegao krivičnu odgovornost za prebijanje Štajnhauera.

On je ispričao da su mu u srpskom konzulatu izdali privremenu putnu ispravu, ali je tvrdio da se ne seća ničeg u vezi sa traženjem i dobijanjem te isprave, pa čak ni da li je u konzulatu video Miloševića i Nenadovića, jer je bio na jakim lekovima.

Zbog spornih postupaka domaćih diplomata Srbija je porodici Štajnhauer u proleće 2009. isplatila odštetu od 900.000 dolara.

Povezane vesti: Sutra nastavak suđenja bivšim diplomatama u SAD-u Nastavak suđenja bivšim srpskim diplomatama u Njujorku Amerikanci nezadovoljni kaznom koju je dobio Kovačević Miladin Kovačević pravosnažno osuđen na dve godine i tri meseca Slučaj Kovačević: Saslušani zaposleni u Konzulatu u Njujorku
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Sutra odluka o žalbama bivših diplomata osuđenih zbog pomoći Miladinu Kovačeviću

Izvor: medio.rs, 13.Jun.2012

Apelacioni sud u Beogradu ramatraće sutra žalbe na presudu kojom su bivše srpske diplomate u Njujorku Igor Milošević i Slobodan Nenadović osuđeni zbog pomoći Miladinu Kovačeviću da pobegne iz Amerike u junu 2008. godine.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.