Sukob policije i branitelja u Zagrebu

Izvor: Akter, 29.Maj.2015, 14:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukob policije i branitelja u Zagrebu

Deo branitelja koji već mesecima protestuju danas su se u nekoliko navrata fizički sukobili s policijom u pokušaju da probiju policijski kordon i dođu na Markov trg gde su sedišta Vlade i Sabora

Do eskalacije situacije je došlo kada je druga grupa od oko 200 branitelja, pokušala da se pridruži demonstrantima koji od juče protestuju na Markovom trgu. Policija je zatvorila prilaze Markovom trgu, a na policiju je bačeno nekoliko baklji i uklonjene su metalne barikade. Jake >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << policijske snage uspele su da spreče veću grupu  branitelja-demonstranata da uđu na Markov trg, gde se od juče nalazi grupa od 50-tak branitelja koja traži susret s premijerom Zoranom Milanovićem. Deo njih je ipak uspeo da prođe.

Reč je o braniteljima koji već sedam meseci protestuju u šatoru ispred resornog ministarstva u Savskoj ulici ultimativno tražeći ostavku ministra branitelja Predraga Matića i njegovih saradnika, jer smatraju da ne štite dovoljno njihova prava.

Njih 50-tak od juče protestuje ispred sedišta Vlade na Markovom trgu tražeći da ih primi premijer Zoran Milanović, a protest je nastabljen i danas ispred Crkve svetog Marka,u kojoj su branitelji proveli noć. Tamo je i sinoć bilo napeto između policije i branitelja, s obzirom da njihov protest nije prijavljen, a javna okupljanja na Markovom trgu zabranjena su od 22 časa do osam ujutro.

U Crkvu svetog Marka, gde su se sklonili branitelji i invalidi, danas iza podneva je ušao ministar branitelja Predrag Matić kako bi pokušao da nagovori demonstrante da napuste crkvu i dođu na pregovore u Ministarstvo branitelja, ali dogovor nije postignut.

Jedan od vođa protesta Đuro Glogoškog rekao je da branitelji neće izaći iz crkve dok ih na razgovor ne primi premijer Zoran Milanović, koji je za najavio konferenciju za novinare.

Glogoški je takođe danas pozvao policiju da otkaže poslušnost "onima koji su im naredili da se obračunavaju s braniteljima".

Bivši predsednici Hrvatske Stjepan Mesić i Ivo Josipović izjavili su za Hrvatsku televiziju da je reč o jednom obliku ozbiljnog pokušaja destabilizacije zemlje, te pozvali na otvaranje dijaloga.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Branitelji se povlače sa Markovog trga (FOTO)

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Maj.2015

Hrvatski branitelji počeli su posle 17.30 sati da se povlače s Markovog trga u Zagrebu, ali planiraju da se vrate u protestni šator gde će čekati ponedeljak i razgovor s premijerom Zoranom Milanovićem, koji je u 10 sati najavljen u Banskim dvorima, javila je agencija HINA...Jedan od vođa protesta...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.