Izvor: B92, 05.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je govorio Vukojević

Beograd -- Iako je svedočenje Zorana Vukojevića bilo zatvoreno za javnost, ekipa emisije Insajder došla je do iskaza.

Sve što je svedok-saradnik Zoran Vukojević rekao u iskazima pred Posebnim odeljenjem Okružnog suda u Beogradu ima dokazni kredibilitet i ceniće se pri sudskom odlučivanju, tvrde u Specijalnom tužilaštvu i sudu, navodeći da posledica po suđenje neće biti. Portparolka tog suda Maja Kovačević ubistvo Vukojevića ocenjuje kao poruku o tome koliko je organizovan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kriminal jak.

Advokat porodice Đinđić Rajko Danilović kaže da to ubistvo ukazuje na slabost policije. "Pre sam sklon da tumačim da su kriminalci ponovo prišli vrlo blizu državi, da smatraju da mogu da rade šta hoće, da smatraju da je policija slaba jer su svi uklonjeni koji su radili u akciji Sablja i da su došli neki novi policajci koji to rade činovnički", kaže on.

Vukojević je bio jedan od ključnih svedoka-saradnika. Prvi iskaz dao je u akciji Sablja, a isto je ponovio i na glavnom pretresu i u suočavanju sa optuženima. U tim iskazima Vukojević je teško optužio pripadnike Zemunskog klana Miloša i Aleksandra Simovića, Vladimira Milosavljevića, Milana Jurišića i Srećka Kalinića, koji su još u bekstvu. Svedočio je i o umešanosti Milorada Ulemeka, Dejana Milenkovića, Dušana Krsmanovića, Ninoslava Konstantinovića. Iako je Vukojevićevo svedočenje bilo zatvoreno za javnost, ekipa emisije Insajder došla je do iskaza čiji će ključni delovi biti prikazani u večerašnjem Insajderu.

"Što se tiče najpre atentata na Zorana Đinđića, na autoputu blizu Beogradske arene, poznato mi je sledeće: Pre tog događaja mogao sam da saznam da se vode razgovori u Šilerovoj na temu likvidacije Zorana Đinđića, Čedomira Jovanovića i Vladimira Popovića. Razlozi koje sam mogao da čujem za to šire su prirode. Jedan od njih jeste i to što su saznali da je Ljubiša Buha zaštićen svedok i da je ispričao policiji sve što zna o njihovim radnjama, razlozi su u njihovim ličnim osećanjima moći jer su se smatrali najjačima", svedočio je Vukojević.

Iako je imao status svedoka-saradnika, Vukojević je odbio da uđe u program zaštite svedoka, pa nije imao policijsku zaštitu. Njegovo ubistvo nije prvi slučaj likvidiranja svedoka atentata na Đinđića jer je 1. marta 2004. ubijen Kujo Kriještorac, jedini svedok koji je u Ulici admirala Geprata video nekog od optuženih.

Drašković: Ulemek opet komanduje eskadronima smrti

Komentarišuću ubistvo dva nekadašnja pripadnika Zemunskog klana, a to su Zoran Vukojević i Zoran Pović, Vuk Drašković je rekao da je gotovo izvesno da Milorad Ulemek i nekadašnji šef Državne bezbednosti Radomir Marković, iz zatvora, i dalje komanduju i da se ponovo formiraju eskadroni smrti. "Možda ti ljudi, koji su likvidirani, ne bi bili likvidirani da nije Vrhovni sud Srbije poništio presudu za Ibarsku magistralu. Da su Ulemek i ona petorica ubica dobili po 40 godina zatvora, svi njihovi dalji napori i planovi bili bi besmisleni. Sada se kupuje vreme kako bi bila onemogućena presuda za ubistvo Zorana Đinđića i isposlovan pad presude za ubistvo Ivana Stambolića", rekao je lider Srpskog pokreta obnove u Utisku nedelje na TV B92.

"Ubistvo zaštićenog svedoka najava je takvog scenarija. Otkud ministar policije zna da je u pitanju međusobni obračun bandi? Je li uhapsio nekog? Osnovano mogu da kažem da Vukojević i Pović ne bi bili likvidirani da Vrhovni sud nije poništio presudu za zločin na Ibarskoj magistrali", kaže Drašković. Prema njegovim rečima, ako Vrhovni sud poništi i presudu za ubistvo Stambolića, biće jasno da se radi o zaveri. "Državna bezbednost već uveliko širi priču da su sudije odlučile i da je presuda za ubistvo Stambolića sigurno oborena. Ako zaista Vrhovni sud obori presudu, biće to dokaz da je reč o organizovanoj zaveri da se serijske ubice nađu na slobodi. Posle toga je iluzorno gajiti nadu da se na normalan i parlamentaran način Srbija može spasti od eskadrona smrti", upozorio je Drašković. On je rekao da SPO čeka odluku Vrhovnog suda i da će posle te odluke biti održana sednica Glavnog odbora stranke na kojoj bi trebalo da bude razmotreno učešće SPO-a u Vladi Srbije.

Zbog ubistva Vukojevića i ubistva Povića, Demokratska stranka je juče tražila hitnu smenu ministra policije Dragana Jočića. U saopštenju DS-a navodi se da ubistva nisu samo pokušaj ometanja procesa optuženima za ubistvo Đinđića, nego i pokušaj zastrašivanja svedoka i drugih učesnika u procesu.

Jočić je ranije rekao da je ubistvo Vukojevića obračun pripadnika iste kriminalne grupe i posledica straha od određenih svedočenja. Jočić smatra da je tome doprinelo i začuđujuće odugovlačenje suđenja za ubistvo Đinđića.

VSS: Narušavanje autoriteta suda

Vrhovni sud Srbije upozorio da komentarima i ocenama rada te institucije pojedini državni funkcioneri narušavaju autoritet najvišeg organa sudske vlasti. "Posebno skrećemo pažnu na izjave funkcionera pojedinih organa vlasti i državnih institucija jer njihovi komentari, ocene, pa i pretnje, imaju posebnu težinu, s obzirom na njihove funkcije u državnim organima", deo je saopštenja. U saopštenju se kaže da je svaki komentar postupka koji se vodi pred sudom ili nepravosnažne odluke suda pritisak na sud i da utiče na nezavisnost i nepristrasnost sudija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.