Srbija i Hrvatska, čekajući presudu

Izvor: RTS, 01.Feb.2015, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i Hrvatska, čekajući presudu

Spor Hrvatske i Srbije po tužbi i protivtužbi za genocid dobiće konačnu presudu u utorak. Srpski pravni tim očekuje da Međunarodni sud pravde u Hagu odbije hrvatsku tužbu protiv Srbije, kao i da utvrdi da su oružane snage Hrvatske tokom i posle akcije "Oluja" počinile masovne zločine nad srpskim stanovništvom. Pravni eksperti su, međutim, uvereni da će obe tužbe biti odbačene.
Pobeda jednog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od suseda ili najviđeniji – nerešen rezultat. Pet nedelja najviši sud Ujedinjenih nacija slušao je svedoke i dokaze po tužbama Hrvatske i Srbije za genocid od 1991. do 1995. Većao je 10 meseci.

"Mi očekujemo da hrvatska tužba bude odbijena ili čak odbačena u delu koji se odnosi na 1991. godinu. Što se tiče naše protivtužbe, mi smo sasvim svesni elemenata krivičnog dela genocida bili i ostali i onoga što je tumačenje tog krivičnog dela u međunarodnom pravu i ovog suda", kaže Saša Obradović, šef srpskog pravnog tima.
Ukoliko sud odbaci i tužbu i kontratužbu, neće se raspravljati o zahtevima dve strane, poput naknade štete, povratka ljudi i imovine. Zvanični Beograd ne nagađa ishod. Sudsku tačku na stvari iz prošlosti vidi kao korak ka budućnosti.
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da će to biti jedan od najznačajnijih događaja za bilateralne odnose dve zemlje u narednom periodu.
"To je verovatno kraj jednog procesa koji traje 15-20 godina, stavljanje tačke na određenu potrebu da se i jedni i drugi pred nekim trećim borimo za to ko je veći zločinac i da se okrenemo budućnosti", rekao je Dačić. 
Dačić je istakao da Srbija očekuje da Međunarodni sud pravde stvarno bude sud pravde.
U mogućnost da prvi put u istoriji bude doneta osuđujuća presuda protiv neke države za genocid, ne veruje profesor međunarodnog prava Tibor Varadi, koji je svojevremeno zastupao Beograd u sporu sa BiH.
"Za vreme devedesetih godina u bivšoj SFRJ bilo je nedela, i to nije činila samo jedna strana, Haški tribunal je procesuirao više dela, sudio mnogim ljudima, a što se Hrvatske tiče – niko nije ni osuđen, niko nije ni optužen za genocid, i zato mi se čini da će sud najverovatnije odbiti kako hrvatsku tužbu tako i srpsku protivtužbu", kaže Varadi.
Presuda MSP je obavezujuća, konačna i bez prava na žalbu. Donosi je 17 sudija: 15 stalnih i po jedan iz Hrvatske i Srbije. Izriče se javno i objavljuje na engleskom i francuskom jeziku.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tačka na sukobe Hrvatske i Srbije

Izvor: Danas, 02.Feb.2015, 00:00

Međunarodni sud pravde u Hagu sutra će i administrativno završiti nikad objavljeni rat između Srbije i Hrvatske. Naime, 15 sudija ovog međunarodnog suda će u utorak, tačno u 10 časova u holandskoj prestonici, izreći konačnu presudu po tužbi Hrvatske protiv Srbije i kontratužbi Srbije za genocid...

Nastavak na Danas...

Obradović: Očekujem da bude odbijena tužba Hrvatske

Izvor: RTS, 02.Feb.2015

U Hagu će sutra spor Hrvatske i Srbije po tužbi i protivtužbi za genocid dobiti konačnu presudu. Srpski pravni tim očekuje da će Međunarodni sud pravde u Hagu odbiti hrvatsku tužbu protiv Srbije i da će utvrditi da su oružane snage Hrvatske tokom akcije "Oluja" i posle nje, počinile...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.