Španci uhapsili deo srpsko-crnogorske narko-grupe

Izvor: Politika, 19.Maj.2011, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španci uhapsili deo srpsko-crnogorske narko-grupe

Praćenje međunarodnog lanca šverca kokaina koji je iz Argentine prekookeanskim brodom prebačen u Taragonu počelo pre godinu dana

U zajedničkoj akciji španske policije, srpske Bezbednosno-informativne agencije (BIA) i američke DEA, juče je uhapšeno šest osoba, osumnjičenih za šverc kokaina. Prema saznanjima iz BIA, tri osobe su državljani Srbije, a tri – Crne Gore. U akciji hapšenja zaplenjeno je 77 >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kilograma kokaina koji je brodom iz Južne Amerike prokrijumčaren u špansku luku Taragona.

Jovan Stojić, šef kabineta direktora BIA, rekao je juče da je deo pošiljke kokaina zaplenjen na brodu, a deo na kopnu.

Reč je o međunarodnom lancu šverca kokaina, koji je iz Argentine prekookeanskim brodom „Perast” prebačen u Taragonu– preciziraju u BIA.

Akciju hapšenja izvela je španska sudska policija.

– Prilikom pristajanja broda u Targaonu, posle pretresa broda, nađeno je 43 kilograma kokaina, dok su na kopnu, u sigurnim stanovima, takozvanim štekovima, nađena još 34 kilograma ove droge koju su uhapšeni iskrcali prethodne noći. Kokain je prethodno utovaren u argentinskoj luci Vinsentin – rekao je Stojić.   

Od šestorice uhapšenih, četvorica su članovi posade prekookeanskog broda „Perast”. Reč je o trojici državljana Crne Gore – osumnjičenima Nikoli M. (31), Vuku P. (21) i Iliji B. (26), jednom državljaninu Srbije – osumnjičenom Draženu K. (25) iz Kline. Dve osobe, koje su u Španiji dočekale kokain, prema navodima iz BIA, državljani su Srbije – osumnjičeni Dalibor D. (35) iz Inđije i Goran C. (33).  

BIA za sa da nema podatak da je ova grupa ogranak neke veće narko-grupe.

– Državljanin Crne Gore Nikola M. i Srbije Dražen K. sumnjiče se da su organizatori grupe. Naša dosadašnja saznanja pokazuju da su oni delovali autonomno. Ipak ne isključujemo mogućnost da se ova grupa preklapala sa drugim kriminalnim grupama, ali za sada takvih podataka nema – kažu u BIA.

Neki od uhapšenih su, prema navodima iz BIA, poznati organima bezbednosti od ranije.

– Istraga ove grupe, koja je rezultirala jučerašnjim hapšenjem, trajala je godinu dana. BIA je došla do početnih operativnih podataka da se sprema krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike ka Evropi. Ta akcija je izvedena posle dugoročnih priprema, odlaganja i čekanja da se ostvare pravi uslovi i na kraju je presečena. Pošto BIA ima nadležnost samo na teritoriji Srbije, bilo je neophodno da se u akciju uključe i službe iz Argentine i Španije. Kokain je bio namenjen za dalju distribuciju, ali je krajnje odredište za sada nepoznato. To će utvrditi dalja istraga, koju vode španski pravosudni organi – rekao je Stojić.

Podaci BIA pokazuju da do sada nije bilo zaplena kokaina ove kriminalne grupe, ali sumnja se da je ova grupa imala svoje baze u svim važnim zonama, od Južne Amerike do Španije, ali i u Srbiji i Crnoj Gori.

Osim droge, u Španiji je zaplenjeno i 7.000 evra, nekoliko desetina mobilnih telefona i dva vozila.

Španska policija saopštila je da je droga iz Južne Amerike do Španije transportovana na trgovačkim brodovima, za šta su angažovani mornari – članovi posade.

– U istrazi je utvrđeno da je teret kokaina ukrcan na jedan trgovački brod pod zastavom Svetog Visenta i Grenadina. Droga je ukrcana u Argentini pod nadzorom članova narko-mreže, koji su je dopratili do luke, a iskrcavanje je bilo planirano u španskoj luci Taragona – objašnjeno je u saopštenju.

Ministarstvo pravde Srbije i Tužilaštvo za organizovani kriminal tek će odlučiti da li će preduzeti dalje korake.

D. Vukosavljević

-------------------------------------------

Pod prismotrom

Brod i članovi posade bili su pod prismotrom, što je dovelo do toga da su dvojica mornara identifikovana pošto su ih videli predstavnici srpske policije.

– Preko te dvojice došlo se do još četvorice pripadnika narko-mreže, koji su locirani u Španiji. Mornari koji su brinuli za tovar kokaina trebalo je da drogu sa broda iznesu sakrivenu u ronilačka odela preko kojih su nosili uobičajene uniforme – saopštila je španska policija.

Španska policija navela je da je u Crnoj Gori uhapšen jedan od šefova krijumčarske organizacije, kao i da su u Srbiji i Crnoj Gori izdati međunarodni nalozi za hapšenje ostalih članova grupe.

objavljeno: 19.05.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.