Solarijum povećava rizik od raka kože

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jun.2017, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Solarijum povećava rizik od raka kože

Godinama stručnjaci širom sveta upozoravaju na štetnost UV zračenja, naročito u solarijumima, u kojima i kratkotrajno sunčanje ima vrlo intenzivne efekte na kožu, imuni sistem i oči.

Posledice mogu varirati od akutnih, kao što su alergije i opekotine na koži, pa sve do hroničnih bolesti kao što je melanom.

Istraživanja pokazuju da su žene koje su do 20. godine odlazile u solarijum, za 150 odsto izloženije riziku od nastanka raka kože, nego njihove vršnjakinje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koje to nisu praktikovale, kažu dermatolozi. Koliko je preplanulost privlačna kada se razmisli o mogućim posledicama sunčanja i da li je solarijum dobar izbor?

Izlaganje ultraljubičastim zracima u estetske svrhe, štetno je i nepotrebno, a upravo zbog mogućnosti razvijanja hroničnih oboljenja, insistira se i na zabrani korišćenja solarijuma za maloletne osobe.

"Inicijativa da se ograniči upotreba solarijuma i da se zabrani upotreba solarijuma za maloletna lica, 2016. godine dobila je podršku Republičke stručne komisije za onkologiju Ministarstva zdravlja, kao i Odbora za zdravlje i porodicu Narodne skupštine Republike Srbije. Formirana je radna grupa u okviru Ministarstva zdravlja, koja ima zadatak da napravi zakonski predlog, čije se usvajanje planira za početak 2018. godine", kaže ass dr sci med Tatjana Roš, dermatolog u Kliničkom centru Vojvodine.

Zavisno od proizvođača, lampe u solarijumima bi trebalo da se menjaju nakon 500 ili 1.000 sati rada, ali u našoj zemlji ne postoji zakonska regulativa koja bi na to obavezivala vlasnike solarijuma. Ipak, u toplim danima koji su pred nama, ne treba zaboraviti zaštiti se i od Sunca, kažu na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu.

"Mi smo u periodu godine kada je UV zračenje Sunca najintenzivnije. UV indeks ovih dana se kreće oko 9, može da dostigne i 10 zavisi od dana do dana, međutim uglavnom oko 9. To je vrlo visok intenzitet, kada se treba stvarno sklanjati u tom periodu od 10 do 16-17h", kaže prof. dr Zoran Mijatović sa PMF-a.

U posebno rizične grupe spadaju mlade osobe svetle kože, sa mnogo specifičnih mladeža, oni koji uzimaju imunosupresivnu terapiju, ili ljudi kojima je neko od članova porodice imao maligne tumore kože.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.