SRBIJA NA MINAMA Eksplozivna sredstva i dalje prete širom naše zemlje

Izvor: Blic, 23.Maj.2015, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRBIJA NA MINAMA Eksplozivna sredstva i dalje prete širom naše zemlje

U Srbiji čak na 2.300 hektara preti opasnost od kasetne municije, mina, bombi, raketa i drugih eksplozivnih sredstava, a registrovano je i 150 lokacija sa projektilima iz Drugog svetskog rata, kao i 12 lokacija na Savi i Dunavu.

Pored svega toga, u Dunavu u okolini luke Prahovo, još se nalazi potopljena nemačka flota iz Drugog svetskog rata, sa opasnim eksplozivnim tovarom, i to je jedini plovni deo ove evropske reke na kojoj kapetani i u 21. veku plove na svoju odgovornost. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Branislav Jovanović, direktor Centra za razminiranje kaže za Radio Slobodna Evropa da je na osnovu dosadašnjih izviđanja, utvrđeno da su raznovrsne ekspolozivne naprave razasute na velikom broj lokacija širom Srbije.

- Na današnji dan imamo oko tri miliona kvadrata pod grupama mina na jugu Srbije, oko šest miliona kvadrata koji su zagađeni kasetnom municijom, oko 14 miliona kvadrata u okolini magacina sa municijom koji su eksplodirali nakon Drugog svetskog rata, oko 150 lokacija sa avio bombama i raketama iz Drugog svetskog rata, imamo 12 lokacija na rekama Savi i Dunavu i imamo potopljenu nemačku flotu koja se nalazi u Dunavu kod luke Prahovo - precizira Jovanović.

On je ističe da Centar za razminiranje pokušava da pronađe donatora za čišćenje tog dela Dunava, zbog opasnosti koja svakodnevno preti brodarima na tom veoma frekventnom plovnom putu.

- Dunav je reka od velikog interesa za Evropu i ja verujem da će ona prepoznati svoj interes u čišćenju tog dela reke, tim pre što jedino u tom delu plovnog Dunava kapetani plove na sopstvenu odgovornost - kaže Jovanović.

U Srbiji je pre dve nedelje počela nova sezona deminiranja i demineri nastavljaju rad na Karađorđevom brdu kod Paraćina, gde se čisti površina od 500.000 kvadratnih metara i u mestu Popovac kod niškog aerodroma gde je obuhvaćeno 50.000 kvadratnih metara.

Pored toga počeo je i novi projekat detaljnog definisanja površina zagađenih kasetnom municijom kod aerodroma Sjenica, koji će, kao i deminiranje kod Paraćina, trajati šest meseci.

- Počeo je i novi projekat, boljeg definisanja površina koje su zagađene kasetnom municijom. To je nova metodologija koju razvijamo zajedno sa Norveškom narodnom pomoći i taj projekat ima oko milion kvadrata. Trenutno se ekipa nalazi na području opštine Sjenica - kaže Jovanović.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Eksplozivna sredstva i dalje prete širom Srbije

Izvor: Radio 021, 23.Maj.2015

U Srbiji čak na 2.300 hektara preti opasnost od kasetne municije, mina, bombi, raketa i drugih eksplozivnih sredstava, a registrovano je i 150 lokacija sa projektilima iz Drugog svetskog rata, kao i 12 lokacija na Savi i Dunavu...Pored svega toga, u Dunavu u okolini luke Prahovo, još se nalazi potopljena...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.