SPISAK SRPSKIH ISLAMISTA Pod prismotrom još 10 ratnika Islamske države

Izvor: Blic, 29.Jul.2015, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPISAK SRPSKIH ISLAMISTA Pod prismotrom još 10 ratnika Islamske države

Srbiji trenutno ne preti realna opasnost od terorističkih napada Islamske države, ali domaće bezbednosne službe pomno prate korak svih za koje znaju da su povezani sa ovom organizacijom.

A takvih je, prema rečima Momira Stojanovića, bivšeg šefa vojne bezbednosti i sadašnjeg predsednika skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost, desetak u raško-polimskoj oblasti.

- Svi njihovi kontakti i svako njihovo kretanje je pod prismotrom bezbednosnih službi - kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Stojanović.

On dodaje da potpuno novi aspekt pretnji čini potencijalno prisustvo boraca ISIS među migrantima, kojih 1.000 do 1.500 svakodnevno prelaze granice Srbije.

- Ljudi koji ih vode često kod sebe imaju i po 10.000 dolara. Pitanje je odakle taj novac, ko to plaća - kaže Stojanović i dodaje da trenutno još oko dva-tri miliona migranata čeka u Turskoj da budu prebačeni u Evropu te da bi i na njih trebalo obratiti pažnju.

U Srbiji je, kako kaže, trenutno oko 67.000 migranata i ne treba isključiti mogućnost da među njima ima ubačenih boraca ISIS-a.

- Opasnost od terorističkih napada trenutno ne postoji i naše službe bezbednosti preduzele su sve neophodne mere. S takvim stvarima se, međutim, nikad ne zna pa zato ne treba u potpunosti isključiti i tu mogućnost - kaže Stojanović.

On ističe da u samoj Srbiji nema kampova za obuku boraca ISIS, ali ne isključuje mogućnost da centara za obuku ima u okruženju, pre svega na Kosovu i Metohiji i u BiH.

- Znamo da je u rat u Siriju otišlo 37 državljana Srbije. Sedmoro ih je poginulo. Sa Kosova ih je, međutim, otišlo oko 300 - kaže Stojanović.

ISIS, prema Stojanovićevim rečima, predstavlja pretnju za Srbiju onoliko koliko to procene oni koji drže pod kontrolom ove ekstremiste.

- A postoje razni kontroverzni podaci, pored ostalog i o tome kako ISIS pojedinim državama zapada prodaje naftu po ceni od 20 dolara za barel - dodaje Stojanović.

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević, međutim, kaže da Srbiji preti opasnost od “dobro organizovane i uvezane mreže ekstremista sa šireg područja Sandžaka i BiH”.

Saradnja policija

Srbija, Crna Gora i BiH treba da budu zemlje stabilnosti i sigurnosti, a ne one koje se prepoznaju po terorizmu i drugim bezbednosnim izazovima, izjavio je u ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

On je u Podgorici razgovarao sa ministrom unutrašnjih poslova Crne Gore Raškom Konjevićem i ministrom bezbednosti BiH Draganom Mektićem.

Posle trilateralnog sastanka, on je istakao da je saradnja srpske i crnogorske policije na veoma visokom nivou, da često rade kao jedna, dok saradnja sa kolegama iz BiH napreduje.

Sledbenici ISIS-a su već u Srbiji, tvrdi on, a najveću opasnost predstavlja njihova povezanost sa ekstremistima iz Crne Gore i Sarajeva, kao i njihovim finansijerima sa zapada, prvenstveno iz Beča.

- Pobede islamske države u Iračko-sirijskom ratu ponudile su im utopiju svetskog kalifata, zbog čega su još opasniji. Njihovo oružje nisu samo puške i bombe, najopasnije njihovo oružje je radikalna islamistička ideologija zbog koje su spremni poginuti, ali ubiti i druge - ističe Galijašević.

Prema njegovim rečima, MUP Srbije je na području Sandžaka označio Podbičanina i Muhovića kao najopasnije, ali nijedna zemlja u regionu ne preduzima sve potrebno za borbu protiv njih.

Ni Srbija ni BiH nisu proveli nijednu ozbiljniju akciju presecanja finansiranja ovih terorističkih organizacija.

- To je prvo što se treba uraditi kako bi se oslabio njihov uticaj. Nema ni hapšenja vođa, u Srbiji imamo suđenja nekim pripadnicima ovog pokreta, ali to je više protokol. Najvažanije je pohapsiti njihove vođe - poručio je Galijašević.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.