Izvor: Blic, 25.Okt.2016, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SMRT POD VODOM Ispovest ronioca koji je spasao 50 ljudi, ali i sa dna reka izvukao 50 TELA

U mom poslu ne vrede puno hrabrost i znanje ako ne uspeš da obuzdaš emocije. Ne smeš dozvoliti da te savladaju tokom intervencije - priča za „Blic“ Nenad Stojković (53), profesionalni ronilac iz Ovčar Banje.

Za 33 godine ronilačke karijere u raznim akcijama na rekama, jezerima, bazenima, moru, spasao je oko 50 ljudi kojima je pretila smrt pod vodom. Otprilike, isto toliko je izvukao beživotnih tela.

- Izuzetan je osećaj kada uspete da spasete nečiji život. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Traganje za mrtvim telom na dnu jezera i izvlačenje je, blago rečeno, katastrofa - priča za „Blic“ Stojković.

Ronilačke veštine, kaže, savladao je u vojsci, ali tim poslom nije nameravao da se bavi. Igra slučaja uvela ga je u zahtevnu profesiju.

- U odelu sam, onako neskoncentrisan, skočio u Zapadnu Moravu i spasao petogodišnjeg dečaka koga je progutala hladna voda pod kojom je proveo tri – četiri minuta. Nije davao znake života kada sam ga izneo na obalu, ali sam reanimacijom uspeo da ga povratim. Bilo je to blizu mesta gde živim, a pukom srećom to je bio prvi dan u mom životu koji sam ceo proveo kod kuće. Sveti Luka, 31. oktobar 1984. godine - seća se diskretni heroj iz Ovčar Banje.

Pročitajte još

Prvu težu, profesionalnu intervenciju imao je tri godine kasnije, kada je, još neiskusan, vadio beživotno telo čoveka koji je automobilom slteo u reku.

- Posle treće, četvrte akcije sam uspeo da kanališem emocije, da ih sačuvam za posle intervencije i to pretvorio u osobinu koja puno znači u ovom poslu - priča Nenad.

Zaovinsko, Zlatarsko, Uvačko, Perućac, Međuvršje – gotovo da nema jezera u koja Stojković nije zaranjao i utopljenike tražio po muljevitom, kamenom, dnu obraslom rastinjem, i na dubinama preko 50 metara. Vadio je nesrećnike koji su u smrt otišli sletanjem automobila u reku, prevrtali se sa čamaca, loše plivače, samoubice...

Bilo je i slučajeva kada se zaticao na rekama i morskim plažama pa bez ronilačke opreme jurio kroz virove i talase da izvuče davljenike.

- Za život utopljenika često su sekunde u pitanju, a par seknudi za mene dok plivam ka unesrećenom je kao večnost - kaže ronilac.

U poplavama 2014. godine učestvovao je u evakuaciji ugroženih Obrenovčana tokom noći.

- Puno puta se dešavalo da spasavam nečiju imovinu. Na primer, sa dna reka sam izvukao 60-70 motora koji su nespretnim ribarima spali sa čamaca. Poslednji put se to dogodilo pre nekoliko dana. Ručne satove, zlatan nakit, ključeve od automobila, oružja – zbog raznim predmeta sam zaranjao - sabira Nenad Stojković.

Ronilački klub i ekološke akcije

Nenad ima svoj ronilački klub gde decu i starije usmerava ka zdravom životu, a najzdraviji je, kaže, plivanje. Obučava ih takođe i ronjenju.

Učestovao je više ekoloških akcija, a na njegovu ideju prvi put je očišćeno korito Zapadne Morave u Ovčar Banji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.