SMRT BEBA U BIJELOM POLJU: Optužnica protiv 4 lekara

Izvor: Kurir, 29.Maj.2015, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SMRT BEBA U BIJELOM POLJU: Optužnica protiv 4 lekara

BIJELO POLJE - Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju podiglo je danas optužnicu protiv četvoro lekara zbog infekcije četiri i smrti jedne bebe u bijelopoljskoj Opštoj bolnici u novembru prošle godine, saopštilo je Tužilaštvo.

Optužnica je podignuta protiv lekara Tomislava Jeremića, Zvonka Puletića, Hake Tahirović i Jele Cimbaljević, kojima se na teret stavlja izvršenje teškog dela protiv zdravlja ljudi u vezi krivičnog dela nepostupanje po zdravstvenim propisima za >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << suzbijanje opasne zarazne bolesti, za šta je propisana kazna zatvora od dve do 12 godina.

U saopštenju Tužilaštva se, između ostalog, navodi da Jeremić nije postupio u skladu sa propisima i nije obrazovao tim za nadzor, prevenciju i suzbijanje bolničkih infekcija, kao i da su on, Puletić i Tahirović prekršili propise i time što nisu preduzeli odgovarajuće higijenske mere na Ginekološko-akušerskom odeljenju i Odseku za neonatologiju.

Pored toga, okrivljeni lekari nisu nalagali uzimanje briseva sa radnih površina, uređaja, opreme i sanitetskog materijala, kao i sanitarnu kontrolu zaposlenih na ođeljenjima, prenosi portal Radio televizije Crne Gore. Cimbaljević, kako navodi Tužilaštvo, od 2. do 12. novembra 2014, kao lekar specijaliste pedijatrije, nije postupala u skladu sa propisima, zato što nakon prijema dvoje novorođenčadi i sumnje, a kasnije i postavljanja dijagnoze opasne zarazne bolesti, to nije prijavila.

"Zbog neprijavljivanja pojave neonatalne sepse nastavljen je rad na Odeljenju za neonatologiju na koje su kasnije primljena još tri novorođenčeta koja su se, takođe, razbolela od opasne zarazne bolesti. Usled uspostavljanja dijagnoze neonatalne sepse kod jednog novorođenčeta nastupila je smrt u Kliničkom centru Crne Gore, gde su novorođenčad bila upućena na dalje lečenje”, saopšteno je iz Tužilaštva. U Kliničkom centru je od 3. do 13. novembra primljeno petoro novorođenčadi sa infekcijom dobijenom u bjelopoljskoj bolnici, od kojih je jedno preminulo 11. novembra, nakon čega je i pokrenuta istraga o uzrocima infekcija.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bijelo Polje: Optužnica protiv lekara

Izvor: B92, 29.Maj.2015

Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju podiglo je optužnicu protiv četvoro lekara zbog infekcije četiri i smrti jedne bebe u Opštoj bolnici prošle godine...Optužnica je podignuta protiv lekara Tomislava Jeremića, Zvonka Puletića, Hake Tahirović i Jele Cimbaljević, kojima se na teret stavlja...

Nastavak na B92...

Podignuta optužnica protiv četvero ljekara u Bijelom Polju zbog infekcije beba

Izvor: SandzakPress.net, 29.Maj.2015

Bijelo Polje – Pet beba inficirano je u novembru 2014. godine u bolnici u Bijelom Polju, od kojih je kasnije jedna preminula u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici. Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju podiglo je danas optužnicu protiv ljekara Tomislava Jeremića, Zvonke Puletića, Hake...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.