ŠARIĆ NA ROBIJI, A POSAO CVETA Kokain se i dalje diluje, ali se promenio način pranja novca

Izvor: Blic, 25.Apr.2015, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠARIĆ NA ROBIJI, A POSAO CVETA Kokain se i dalje diluje, ali se promenio način pranja novca

Odbegli saradnici Darka Šarića i dalje krijumčare kokain ustaljenim kanalima, ali su promenili način pranja novca: zaradu od kokaina više ne ulažu u Srbiju.

Darko Šarić

 - Trinaest saradnika pljevaljskog narko-bosa izbeglo je hapšenje u akciji „Balkanski ratnik“. Svi su van Srbije, uglavnom u Latinskoj Americi. Grupa nije ostala na 13 članova, jer se širio posao, a sa njim i broj saradnika - kaže za „Blic“ izvor upoznat sa aktivnostima Šarićevih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << saradnika.

Pola tone kokaina

On navodi da su do srpskih vlasti u poslednje dve godine stigle informacije o krijumčarskim akcijama Šarićeve narko-grupe, a da su se količine švercovanog kokaina merile i do pola tone.

- Droga se i dalje švercuje do luka u Španiji, Belgiji i Holandiji, gde je grupa i ranije imala razvijenu uličnu prodaju. Rad je nastavljen po istom principu, mnogi ljudi su ostali na istim pozicijama, ali je promenjen način pranja, odnosno legalizacije novca zarađenog od šverca kokaina - kaže naš izvor.

Ogromna imovina

Srpske vlasti za sve ovo vreme nisu imale nijedan podatak da novac od kokaina Šarićevih saradnika stiže u Srbiju.

- Vrednost imovine koja je Šariću i optuženim saradnicima oduzeta u Srbiji je ogromna, ali je to samo delić bogatstva koju su oni imali u celom svetu. Nažalost, države u kojima je ulagao novac nisu bile voljne da sarađuju kako bi se imovina zaplenila, i ona je ostala netaknuta. I sada se novac od droge pere u tim zemljama. Srbija se za Šarićevu grupu pokazala kao pogrešna investicija i više ne ulažu novac ovde - kaže naš izvor.

Zaštićeni

Deo novca od šverca kokaina ostavlja se i za pljevaljskog narko-bosa Darka Šarića.

- U podzemlju se zna koliki procenat ide onome čije se ime i veze koriste u narko-poslu - kaže naš izvor.

Trinaestoro pripadnika pljevaljskog klana su u međuvremenu promenili identitet, neki čak i nekoliko puta. Za njima su raspisane međunarodne poternice, ali nisu uhapšeni jer se kriju pod zaštitom moćnih kriminalaca u Južnoj Americi, neki čak i pod zaštitom tamošnjih generala.

- U pitanju je ogroman novac, razvijen biznis, tako da nemaju nikakve probleme. Naprotiv, uživaju veliku zaštitu - kaže naš izvor.

Klan se skriva

Od pripadnika Šarićeve grupe u bekstvu su: Goran Soković, Marko Pandrc, Nenad Novaković, Boško Nedić, Darko Tošić, Darko Gazdić, Milovan Milovac, Bojan Stanojković, Petar Obradović, Marko Račić, Vladimir Račić, Mihajlo Đoković i Nebojša Sretenović. Najbliži Šarićev saradnik koji je još na slobodi je Goran Soković. Njih dvojica bili su na vezi desetak dana pred Šarićevu predaju, a nedavno se spekulisalo i da se aktivno radi na njegovoj predaji.

Interpolova poternica raspisana je i za Rodoljubom Radulovićem - Mišom Bananom, koji je iz Srbije pobegao 2010. pretpostavlja se u Južnu Ameriku.

Advokati

Specijalni sud odbio je juče niz predloga odbrane Darka Šarića, među kojima je i saslušanje direktora policije Milorada Veljovića. Tokom suđenja sudija Siniša Petrović je pozvao Šarića da se izjasni o advokatima koje želi za svoje branioce, napominjući da može da ima najviše pet. Šarić, koji ima šest advokata, rekao je da su mu bitni „Baća (Radoslav Baćević), Dejan (Lazarević) i Bora (Borislav Djukanović)“.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.