ŠABAC: Predstavljen spomenik žrtvama Drugog svetskog rata

Izvor: Kurir, 05.Okt.2015, 11:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠABAC: Predstavljen spomenik žrtvama Drugog svetskog rata

ŠABAC - Spomenik žrtvama Drugog svetskog rata, zvanično je predstavljen danas na Trgu šabačkih žrtava. Najpre je u znak sećanja na žrtve, glumac Zoran Karajić recitovao pesmu "Svetli grobovi", Jovana Jovanovića Zmaja.

Prisutnim građanima obratili su se gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i Dejan Živanović, član radionice "Kultura sećanja", koja je pokrenula projekat za obeležavanja mesta stradanja Šapčana.

Kako je kazao gradonačelnik Zelenović, spomenik >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << se nalazi na centralnom mestu u gradu, ali i mestu koje mesto velikog stradanja. "Posle 74 godine smogli smo snage, da se pomirimo sa svojom prošlošću i da hrabro pogledamo u budućnost. Zahvaljujem se svim učesnicima radionice 'Kultura sećanja' koji su se tokom prethodne godine potrudili da obeležimo sva mesta stradanja u našem gradu. Time odajemo počast svim žrtvama.

Ovakvim obeležavanjem pokazujemo svoju emocionalnu zrelost i spremnost da gledamo u budućnost i radimo dobre stvari", rekao je gradonačelnik Zelenović. Dejan Živanović, jedan od učesnika radionice "Kultura sećanja" istakao je da Trg šabačkih žrtava u našem gradu ne bi bio potpun bez spomenika, obeležja koje bi ukazivalo na događaje iz 1941.godine i uopšte događaje koji su se desili u Šapcu za vreme Drugog svetskog rata. "Spomenik se odlično uklopio u divan Trg na kome se nalazimo i smatram da će spomenik ostati kao podsetnik našim mlađim generecijama, sa simbolikom i porukom koju nosi obeležeje", kazao je Dejan Živanović.

Idejni tvorac Spomenika šabačkim žrtvama Bojan Alimpić rekao je da iako je tužan momenat inspiracija za ovo delo, pokušao je da iz svega toga izvuče pouku i simboliku. "Osnovni motiv ovog simbola stradanja je svetlost. Svetlost koja prodire i prolazi kroz sam spomenik i simboliše fizički fenomen prolaska svetlosti kroz rešetku, tačnije prolazak svetlosti kroz zatočeništvo. Svetlost kao simbolika očuvanja slobode", kazao je Alimpić. Nakon obraćanja, predstavnici Gradske uprave grada Šapca, šabačkog "Subnora", radionice "Kultura sećanja" i okupljeni građani položili su crvene ruže na spomenik.

Autor: Beta

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.