Radulović u žalbi optužuje Miškovića

Izvor: Politika, 19.Apr.2014, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radulović u žalbi optužuje Miškovića

Bivši direktor „Ce-marketa” tražiće posle praznika ukidanje pritvora kako bi za pisanje žalbe mogao da koristi i obimnu dokumentaciju o privatizaciji tog preduzeća

Slobodan Radulović, bivši direktor „Ce-marketa”, osuđen na pet godina zatvora zbog primanja mita u postupku poznatom kao „stečajna mafija” podneće zahtev za ukidanje pritvora, koji mu je određen prošlog vikenda, kada se u Srbiju vratio posle osam godina bekstva. Kako je za „Politiku” rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << njegov branilac Marko Kljajević, Radulović će tražiti odbranu sa slobode da bi mu bilo omogućeno adekvatno lečenje, ali i radi pisanja žalbe i pripreme odbrane pred Apelacionim sudom.

Radulović, koji u pritvoru sam piše žalbu na presudu, neće ponuditi jemstvo u zahtevu za ukidanje pritvora.

„Ponuda jemstva bi samo prolongirala njegov izlazak iz pritvora. Ako bi se upisivala hipoteka i obavljala procena vrednosti izgubili bismo 30 dana, a to je rok za žalbu na presudu koji Radulović ima. On je u Srbiju poneo ogromnu dokumentaciju koja mu nije dostupna u pritvoru, a neophodna mu je radi pisanja žalbe. Smatram da bi mu boravak u stanu, uz zabranu napuštanja boravišta, omogućilo elementarno pravo na odbranu, pogotovo imajući u vidu činjenicu da je oslobođen za krivična dela organizovanog kriminala, što je ključna činjenica”, izjavio je advokat Kljajević za naš list.

Slobodan Radulović

Branilac ne želi da komentariše spekulacije o tome da li bi Radulović u međuvremenu mogao da postane svedok saradnik, ističući da je pisanje žalbe na presudu sasvim odvojena stvar od promene statusa. Advokat Kljajević kaže da je eventualno dobijanje statusa svedoka saradnika pitanje za državne organe, a ne za Radulovića i da bi u ovom trenutku izjašnjavanje o tome bilo prejudiciranje.

Miljko Radisavljević, specijalni tužilac rekao nam je da sa Radulovićem još nisu počeli nikakvi pregovori u vezi sa promenom statusa optuženog u status svedoka saradnika.

„Do danas, takav predlog nije stigao u tužilaštvo”, kazao nam je Radisavljević.

Advokat Kljajević objašnjava da je pravac u kome će ići Radulovićeva žalba već nagovešten pominjanjem memoranduma, iz čega se vidi ko je imao korist od prodaje „Ce-marketa” i načina na koji je on reprivatizovan, kaže advokat Kljajević. Brojne optužbe koje je Radulović u javnosti izneo na račun Miroslava Miškovića, vlasnika „Delta holdinga”, kao i mogućnost da postane svedok saradnik, za sada su samo na nivou medijskih spekulacija, jer nisu još izrečene ni na jednom zvaničnom mestu. Po svemu sudeći, Radulović će svoje tvrdnje o prodaji „Ce-marketa”, kao i optužbe protiv Miškovića, najpre izneti u žalbi na presudu, a ne u statusu svedoka protiv vlasnika „Delte”, koji nije ni osumnjičen za taj slučaj.

Radulovićev branilac, advokat Marko Kljajević, koji je u postupku poznatom kao „stečajna mafija” branio rođenog brata Gorana Kljajevića, rekao je za medije da je bivši direktor „Ce-marketa” žrtva montiranog procesa zbog privatizacije tog preduzeća u koju su bili umešani Miroslav Mišković, Milan Beko i vlada Vojislava Koštunice.

Od dana od kada je smešten u zatvorsku bolnicu, u toku su medicinske pretrage Radulovićevog zdravstvenog stanja. On je, dodaje njegov branilac, težak srčani bolesnik, ali nema kancer, kako su objavili neki mediji.

Podsećamo, Krivično vanpretresno veće Specijalnog suda je nakon saslušanja Radulovića donelo odluku da ostaje na snazi ranije doneto rešenje o određivanju pritvora Slobodanu Raduloviću i to zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva. S obzirom na fazu postupka u kojoj je krivično vanpretresno veće odlučivalo o pritvoru, a to je posle donošenja prvostepene presude, prema zakonu pritvor Raduloviću može trajati do upućivanja u ustanovu za izdržavanje kazne, a najduže dok ne istekne kazna zatvora kojom je osuđen prvostepenom presudom. Ukoliko bude podneo predlog za ukidanje pritvora, o tome će odlučivati Apelacioni sud.

Dok se Miškoviću pred Specijalnim sudom sudi za malverzacije sa putarskim preduzećima, Radulović je u pritvoru na osnovu prvostepene presude kojom je osuđen na pet godina zatvora u postupku poznatom kao „stečajna mafija”.

Iako ta dva postupka nemaju nikakvih dodirnih tačaka, sudski izveštači očekivali su tokom dva dana suđenja prošle nedelje da bi predaja Slobodana Radulovića mogla da bude pomenuta u postupku protiv Miškovića. Vlasnik „Delte” međutim ni jednom rečju nije pomenuo Radulovića u svojim obraćanjima sudu, a na pokušaje novinara da ga u pauzi suđenja pitaju o tome, odgovorio je samo: „Nemojte, molim vas”.

Žalbena sednica za „stečajnu mafiju” 29. juna

Drugostepena sednica u predmetu „stečajna mafija” biće održana od 29. juna do 4. jula pred Apelacionim sudom, rekla za „Politiku” Mirjana Piljić, portparol tog suda.

„Predmet je u fazi pripreme za drugostepenu sednicu. Spisi su kod sudije Veroljuba Cvetkovića koji treba da se upozna sa veoma obimnom dokumentacijom. Samo izreka presude napisana je na 60 stranica, bez obrazloženja. Čitav predmet ima 30 registratora, a dokumentacija zauzima čitavu sobu od 30 kvadrata”, rekla je za „Politiku” Mirjana Piljić, portparol Apelacionog suda.

Dorotea Čarnić

objavljeno: 19.04.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.