Prozvani „srbomrsci” svedočili pred sudom

Izvor: Politika, 28.Mar.2015, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prozvani „srbomrsci” svedočili pred sudom

U postupku protiv predsednika „SNP naši” Ivana Ivanovića, svedočili Mirjana Karanović, Žarko Korać i Goran Marković

Saslušanjem troje „srbomrzaca”, kako su okarakterisani na sajtu „SNP naši”, juče je pred Višim sudom u Beogradu nastavljeno suđenje predsedniku ove organizacije Ivanu Ivanoviću zbog rasne i druge diskriminacije.

Glumica Mirjana Karanović, reditelj Goran Marković i psiholog Žarko Korać rekli su pred sudom „da im je jako neprijatno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << što su se našli na ovom spisku” gde se nalazi 30 imena.

Svedočeći u postupku protiv Ivanovića, Korać je kazao da je neposredno po objavljivanju liste „srbomrzaca” na sajtu organizacije „SNP naši” imao neprijatnosti na ulici.

– Dobacivali su mi, pretili, vređali, više nego obično. Fizički na mene niko nije nasrnuo. Posle ovakvih tekstova čovek se zamisli, povećava se osećaj nesigurnosti – rekao je Korać pred sudijom i dodao da uprkos pomenutim situacijama „nema pratnju telohranitelja”.

Odgovarajući na pitanja advokata okrivljenog Ivanovića, Korać je naveo i da se, kada se govori o objavljivanju liste, „apsolutno oseća progonjenim”, ali da mu okrivljeni posle objavljivanja teksta na sajtu organizacije nije pretio.

– Ne pridružujem se krivičnom gonjenju okrivljenog... Dovoljno mi je što je država reagovala – kazao je poznati psiholog na kraju saslušanja.

Za svega petnaestak minuta, svedočenje je završio i Goran Marković. On je izjavio da se „osećao loše zbog teksta, i da se tako oseća i danas”, ali da nikakvih neprijatnosti nije imao.

– Nisam, međutim, siguran kada će me neko napasti zbog nečega što je objavljeno na internetu. Niko me do sada nije vređao, niti napao. Pridružujem se krivičnom gonjenju, ali bez odštetnog zahteva – rekao je pred sudom Marković.

Posebnih neprijatnosti, ako se izuzmu dobacivanja na ulici i komentari na društvenim mrežama, kako je navela pred sudom, nije imala ni glumica Mirjana Karanović. Ona je naglasila da je „poslednjih dvadesetak godina imala problema zbog svojih stavova”.

– Novinarski tekstovi su dovodili do učestalosti izvesnih problema, a onda bi se pojavio neko drugi ko bi bio aktuelan. Borim se protiv straha koji osećam od kada sam počela javno da iznosim svoje stavove i neslaganja. To je počelo devedesetih godina prošlog veka sa ratom, a u određenim periodima to se pojačavalo – kazala je proslavljena glumica.

Iako su u svojstvu svedoka na jučerašnji glavni pretres pozvani i glumac Nikola Đuričko i istoričar Latinka Perović oni se nisu pojavili u beogradskoj Palati pravde. Kako nam je rečeno u sudu, Đuričko nije uredno pozvan, dok je Perovićeva opravdala svoj izostanak.

Optužnicom Tužilaštva za visokotehnološki kriminal, predsednik organizacije „SNP naši” tereti se za teži oblik krivičnog dela rasne i druge diskriminacije jer je na sajtu ove organizacije, krajem marta prošle godine, objavio spisak „30 najvećih srbomrzaca izdajnika među javnim ličnostima”. Izjašnjavajući se o optužbama, Ivanović je pred sudom negirao navode tužilaštva tvrdeći da nije imao nameru bilo koga da diskriminiše zbog njegovih ličnih osobina, „već da su se imena javnih ličnosti na spisku našla zbog njihovih političkih stavova”. Naveo je, takođe, i da spisak „srbomrzaca” predstavlja njegov politički stav.

Nastavak suđenja zakazan je za 19. april, a kao svedoci trebalo bi da budu saslušani Nikola Đuričko, Latinka Perović, direktor B 92 Veran Matić, direktor Centra za evroatlantske studije Jelena Milić i novinar Teofil Pančić. Planirano je da tokom glavnom pretresa budu saslušani svi sa spiska „srbomrzaca”.

Miroslava Derikonjić

-----------------------------------------

Spisak i objašnjenje

Prema navodima na sajtu „SNP naši”, „cilj objavljivanja ovog spiska jeste ukazivanje javnosti na sve one koji u društveno-kulturnom prostoru Srbije nekažnjeno koriste govor mržnje prema srpskom narodu i čine teška krivična dela diskriminacije i širenja verske, nacionalne i etničke mržnje i netrpeljivosti, a nikada do sada nisu izvedeni pred lice pravde”. Najveći broj njih, dodaje se, finansiraju Sjedinjene Američke Države i druge zapadne zemlje kroz različite fondacije i obaveštajno-nevladine strukture, ali često njihove otvoreno antisrpski projekte finansira i sama država.

Na spisku se nalaze: Mirjana Karanović, Nikola Đuričko, Goran Marković, Svetislav Basara, Jelena Karleuša, Biljana Srbljanović, Miša Brkić, Jovan Bajford, Gorčin Stojanović, Žarko Korać, Latinka Perović, Borka Pavićević, Branko Radun, Dragomir Anđelković, Petar Luković, Vladimir Arsenijević, Veran Matić, Nataša Kandić, Ivan Vejvoda, Srđa Popović, Teofil Pančić, Sonja Biserko, Miljenko Dereta (sada pokojni), Jelena Milić, Mirko Đorđević (sada pokojni), Srbijanka Turlajić, Milovan Drecun, Nenad LJ. Stefanović, Svetlana Lukić i Nenad Krstić.

objavljeno: 28.03.2015

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.