Polemike zbog presude Svetistlavu Stojkoviću

Izvor: RTS, 10.Feb.2016, 23:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polemike zbog presude Svetistlavu Stojkoviću

Svetislav Stojković iz Donjeg Bitinja kod Štrpca, koji živi i radi u Švajcarskoj, ne sme da se vrati u rodni kraj. Osuđen je na zatvorsku kaznu, zato što je u svom selu sagradio hotel. Sud je u presudi naveo da je Stojković hotel sagradio bespravno, a uz to i na imanju na kojem je grob albanskog švercera ubijenog u drugom svetskom ratu.
Stojkovića je sud u Uroševcu osudio na tri meseca zatvora. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Iako je imao uredno izdatu dozvolu za gradnju hotela. Slobode ga je koštao grob.

"Ja sam 47 godina u Švajcarskoj. Ja bih drage volje dolazio tamo gde sam se rodio. Imam 73 godine. Ja hoću, ali sam bolestan i zatvor je za mene smrtna kazna", rekao je Svetislav Stojković.
Naime, nedaleko od imanja koje je kupio za gradnju hotela pokopano je telo Aslana Ndrcaja kojeg su Bugari ubili 1943.
"Ja sam bar 60 godina tu. Samo je jedan kamen bio pobijen tu, drugo nije imalo ništa", kaže Grozda Milijić.
A kamen je odnela poplava 1979. Rodbina ubijenog Albanca tvrdila je da je tu bio grob. Dolazili su i kod prethodnog vlasnika imanja
"Kada je to Slavko kupio, opet su bili oni Albanci. Kako sam ja čuo priču od njega i od nekih iz Štrpca, dao je rok - vi ako mislite dođite kopajte ovde i ako nađete nešto nosite, inače ja gradim ovde. Oni nisu došli i Slavko je nastavio sa gradnjom", rekao je Milija Ivanović.
U korist rodbine na sudu svedoči i Garip Tahiri, prvi izvođač radova kojeg je Stojsković angažovao, pa promenio. Sudu je to bilo dovoljno. I osnovnom i višem. Odbrana se žalila ustavnom sudu
Dok je u toku postupak, advokat optuženog nije želeo da se upušta u komentarisanje ovog slučaja. Rekao nam je da u dosadašnjem toku procesa sudovi nisu pravilno i potpuno utvrdili činjenično stanje.
Osuđeni ima izdatu dozvolu za gradnju od strane opštinskih vlasti. U katastarskim papirima o prodatom zemljištu nema oznake o grobnom mestu.
"Ovaj sud neka pogleda groblje u južnom delu Mitrovice, neka pogleda Đakovicu, i svuda gde su ranije živeli Srbi, neka pogleda ta groblja i onda neka sudi za ovo gde nije bilo grobno mesto", kaže Milija Ivanović.
Svetislav Stojković je osuđen zbog kako je sud naveo, "oštećenja grobova i leševa".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.