Pokrajinska Ombudsmanka: Govor predsednika opštine dokaz ksenofobije

Izvor: Radio 021, 28.Avg.2015, 14:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokrajinska Ombudsmanka: Govor predsednika opštine dokaz ksenofobije

Pokrajinska ombudsmanka Aniko Muškinja Hajnrih oštro je osudila izjavu predsednika opštine Kanjiža Mihalja Bimba, koji je kazao da je zadovoljan što je lokalna samouprava nabavila autobus, kako se deca ne bi vozila u škole zajedno sa izbeglicama i migrantima.

Aniko Muškinja Hajnrih je za agenciju Beta ocenila da je takav govor dokaz ksenofobije, koja se graniči sa rasizmom. "Njom i sličnim izjavama, koje slušamo poslednjih meseci, pa i duže, podstiče se netrpeljivost >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << prema izbeglicama i svaka takva izjava Bimba zaslužuje osudu", rekla je pokrajinska ombudsmanka.

Ona je istakla da u teškim vremenima, u kojima svi žive, takav govor raspiruje negativno raspoloženje prema izbeglicama. "Činjenica je da strani državljani sa aspekta slobode kretanja imaju ista prava kao i građani Srbije, što uključuje i pravo da koriste sredstva javnog prevoza, a na preduzećima je da se organizuju i obezbede dovoljan broj vozila", navela je Aniko Muškinja Hajnrih.

Ona je dodala i da izbeglice, kao i svi građani, plaćaju uslugu prevoza i ne voze se besplatno. Istakla je i da Srbija malo šta može da promeni u nastaloj situaciji, koju je ocenila teškom i posledicom više sile.

Podsetimo, i Centar građanskih vrednosti iz Subotice osudio je juče izjavu predsednika opštine Kanjiža. Subotički aktivisti su pozvali državne organe da svim dozvoljenim sredstvima spreče sprovođenje njegove opake namere, a da protiv organizatora preduzmu odgovarajuće zakonske mere.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.