Podelite kućne obaveze

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2015, 23:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podelite kućne obaveze

Čini li vam se da ste i vi jedna od onih žena koje većinu briga, obaveza i odgovornosti preuzimaju na sebe, a vaš partner tu i tamo uskoči kada je u pitanju usisavanje ili šetnja s decom. Mislite li da bi vaš suprug trebalo više da se angažuje?

I dok neki parovi dele sve obaveze koje se tiču pospremanja i vaspitanja dece, istraživanja pokazuju da je to češće izuzetak nego pravilo, čak i u slučajevima kada su oboje zaposleni. Neučestvovanje muškarca u kućnim poslovima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za neke brakove i veze problem je koji ih može nagristi ili čak uništiti, a psiholozi su otkrili da se to obično događa kada prvo dete napuni oko dve ili tri godine.

Istraživanja su takođe pokazala da je veći broj razvoda među partnerima koji su postali roditelji nego među onima koji još nisu doživeli igranje ove uloge, te da rođenje deteta ili čak prevelika zaokupljenost njime i zanemarivanje partnera može da stvoriti konflikte u vezi koji vode do razvoda.

Evo nekoliko saveta iskusnih svetskih psihologa i psihoterapeuta kako vratiti ravnotežu u vezu i roditeljstvo:

Razgovarajte

Rođenje deteta nije mala stvar i mnogo toga u životu se tada menja. Stoga je vrlo bitno da partneri razgovaraju o tome kako će se nositi s novonastalom situacijom i stresom koji ona donosi. Počnite da pričate o tome i pre rođenja deteta, posavetujte se s prijateljima koji su već prošli kroz ono što vas čeka i uvek budite otvoreni jedno prema drugome.

Psiholozi čak preporučuju da bi žena svakako trebalo da uključi partnera u tok svoje trudnoće, da razgovara o njegovim strahovima, nadama, željama te o tome što će njegova buduća uloga uključivati – što se tiče vaspitanja deteta, ali i pomoći oko kućnih poslova.

Naučite da slušate

Slušajte jedno drugo i pokušajte međusobno da se razumete, budite svesni toga da ste oboje imali naporan dan i da to treba da umanji vaš osećaj uvređenosti i nepravde i učini vas pažljivijima prema partnerovim osećajima i potrebama. Jednom kada oboje shvatite koliko radite i koliko vremena imate, rasporedite ga najbolje što možete – svakom neka pripadnu određeni zadaci koje će redovno obavljati.

Ohrabrujte i podržavajte jedno drugo

Ohrabrite partnera za ono što čini i to će ga obično motivisati da učini više. Možda to neće obaviti onako spretno i dobro kao vi, ali ne govorite mu da nešto loše radi ili će sledeći put odustati od pomaganja. Radije ga podučite i pokažite mu kako vi to radite. Muškarci mogu biti jednako vešti roditelji koliko i žene, stoga imajte poverenja u njegove sposobnosti. Kada učini nešto novo, poduprite ga, umesto da mu pomažete.

Ponudite alternativu

Psiholozi tvrde da mnogi muškarci svoj doprinos kućnim poslovima vide kao nešto ravnopravno samo ukoliko i žea radi, te na taj način doprinosi kućnom budžetu. A za muškarce, koji, bez obzira na sve, žele pomoći svojim boljim polovinama, odaberite dva posla i pitajte ga šta bi radije radio – menjao pelene ili kuvao. Ko zna, možda se u njemu krije izvanredan kuvar!

Budite jasni, bez prigovaranja

Kada tražite pomoć, budite jasni jer muškarci vole konkretnost. Ali ne preterujte s pedantnošću i kontrolisanjem onoga što je napravio jer ćete time samo stvoriti napetost.

Delujte zajedno

Pitajte partnera da vam pravi društvo na roditeljskim sastancima i kod lekara. Delujte kao tim, pa ga tokom sastanaka ohrabrite da i on učestvuje u razgovoru.

Vreme provedeno s decom

Ostaviti partnera nasamo s decom daje mu priliku da razviju svoj odnos. Na taj način pomoći ćete mu da shvati šta se zapravo događa kada nije kod kuće ili kada ste vi uvek "pri ruci". A kada se vratite suzdržite se od iskaza "Sada vidiš kroz što ja sve prolazim svaki dan". Umesto toga pokažite mu da cenite to što je učinio.

Prihvatite pomoć

Žene će često radije same obaviti sve što je potrebno, nego slušati partnera kako se žali dok im pomaže. Ovo je pogrešno. Važno je da ste pomoć dobile, a s vremenom će on određene poslove shvatiti kao svoj zadatak.

Ukoliko ustrajete u tome da što više uključite partnera u kućne obaveze i vaspitanje dece, većina njih će uzvratiti. Stoga, pravedno podelite poslove u domaćinstvu i oko vaspitanja dece.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.