„Pocrveneli” begunac teško će se sakriti

Izvor: Politika, 20.Avg.2014, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Pocrveneli” begunac teško će se sakriti

Crvena poternica podrazumeva da vozač „kantrimena” mora da bude uhapšen i isporučen Srbiji ma gde da se nalazi

Marko Milićev (33), osumnjičeni da je vozio „mini-moris kantrimen” 25. jula ove godine kada je pregazio Luku Jovanovića (21) na Brankovom mostu u Beogradu, biće uhapšen gde god i kada god bude identifikovan. To omogućava crvena Interpolova poternica, koja je za njim raspisana prekjuče u poslepodnevnim satima.

Međunarodna crvena poternica, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << objašnjavaju u MUP-u, raspisuje se po nalogu nadležnog suda, koji određuje da li će ona biti vidljiva na sajtu Interpola. To da li se fotografija begunca i njegovi podaci nalaze na sajtu ili ne, ne menja operativni policijski rad niti potragu za njim.

Dakle, 190 država, članica ove međunarodne policije među kojima i Turska, obaveštene su o krivičnom delu koje je počinio Milićev. One imaju obavezu da lociraju i uhapse osumnjičenog u trenutku kada dobiju informaciju srpske policije da se begunac nalazi na njihovoj teritoriji. Pored toga, crvena poternica podrazumeva i ekstradiciju državi koja je raspisala međunarodnu potragu. U ovom slučaju, Milićev gde god da bude uhapšen biće isporučen Srbiji.

Zbog sumnje da koristi dva pasoša, na poternici je navedeno da je moguće da osumnjičeni bude zatečen i sa dokumentima na ime Marko Marković. Milićev je prezime svojevremeno promenio zbog dosijea u policiji.

Prema poslednjim informacijama, on je 10. avgusta, kartom u jednom pravcu napustio Srbiju i stigao u Istanbul, u Turskoj. Nebojša Stefanović je u ponedeljak izjavio da je pitanje hapšenja i izručenja Milićeva „tehnička stvar”. Pojedini mediji spekulišu da je on nestao u Turskoj, ali i da je napustio tu državu.

U MUP-u Srbije navode da nemaju takvu informaciju i da je „sve pod kontrolom”.

Milićev je osumnjičen za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja i za nepružanje pomoći osobi povređenoj u nesreći.

Šestoro Milićevih pomagača uhapšeno je u nedelju. Zbog opasnosti da bi mogli da utiču na svedoke pritvor je određen Bojani Petrović, Nikoli Lepenu, Dani Manevski, Tamari Bogdanović i Milici Novaković. Taksisti Saši Jankoviću, koji je osumnjičen da im je pomogao u bekstvu posle nesreće, pritvor je određen još u ponedeljak.

Interpol ima zadatak

Srbija i Turska nemaju sklopljen bilateralni sporazum o ekstradiciji pa bi to moglo da uspori izručenje Marka Milićeva Srbiji, ako ga turska policija locira i uhapsi.

Na sajtu Interpola (www.interpol.int) do sinoć se nije pojavila poternica za odbeglim vozačem „kantrimena”.  R.H.

D. Vukosavljević

objavljeno: 21.08.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.