Počelo suđenje za zloupotrebe u Galenici

Izvor: RTS, 02.Mar.2015, 12:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo suđenje za zloupotrebe u "Galenici"

U Specijalnom sudu u Beogradu počelo je suđenje bivšem generalnom direktoru "Galenike" Nenadu Ognjenoviću i još osam okrivljenih zbog optužbi za nanošenje štete tom preduzeću za više od 900 miliona.
Na početku suđenja zamenik tužioca za organizovani kriminal čita optužnicu, nakon čega će dati uvodnu reč i predstaviti dokaze kojima potkrepljuje svoje optužbe.

Potom će se okrivljeni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kratko izjasniti o krivici, a onda će njihovi branioci dati uvodnu reč i predložiti dokaze i svedoke odbrane.
U ovom slučaju, optuženi su osim Ognjanovića, nekadašnji direktor "Velefarma" Dragoljub Vučićević, vlasnik zanatske radnje i privrednog društva "Livnica Jeremić" Miodrag Jeremić, zamenik generalnog direktora Galenike Goran Orlić, vlasnik radnje "Pavlović" Dragan Pavlović, odgovorna lica u privrednim društvima "Farmanari" i "Unihemkom" Željko Jovović i Ljubica Prica, odgovorno lice u privrednom društvu "Trgošped-trans" Milan Vladović, kao i sudski veštak i ovlašćeni procenitelj Željko Birmančević.
Oni se terete da su kao saizvršioci izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.
Birmančeviću je stavljeno na teret krivično delo falsifikovanje službene isprave, a Vladoviću i krivično delo poreska utaja.
Ognjenoviću, Vučićeviću i sada pokojnom Radolavu Sekuliću, protiv kojeg je zbog smrti postupak obustavljen, stavlja se na teret da su od 2008. do 31. decembra 2009. godine, iskorišćavanjem svojih položaja odgovornog lica i prekoračenjem granica svojih ovlašćenja pribavili protivpravnu imovinsku korist preduzeću "Farmatrejd" sa Maršalskih ostrva u iznosu od 4.990.000 evra odnosno 434.506.745,00 dinara i pricinili štetu AD "Galenika" u iznosu od 5.224.383 evra odnosno 594.107.953,31 dinara.
Ognjenović i Jeremić se terete da su u periodu od aprila 2009. do kraja decembra 2010. godine iskorišćavanjem svojih ovlašćenja na štetu "Galenike" pribavili protivpravnu imovinsku korist zanatskoj radnji i umetnickoj livnici "Jeremić" iz Vrčina od 140.184.493,11 dinara prilikom nabavke skulptura, a zanatskoj radnji Pavlović za izradu postamenata za navedene skulpture u iznosu od 4.286.648,03 dinara.
Takođe, optužnicom se okrivljenima Ognjenoviću, Orliću, Jovoviću, Prici i Vladoviću stavlja na teret da su od marta 2010. do kraja februara 2011. godine iskorišćavanjem ovlašćenja pribavili protivpravnu imovinsku korist privrednim društvima "Farmanari" doo iz Novog Sada, "Unihemkom farm" iz Podgorice i "Unihemkom farm" iz Brčkog od 80.249.904.962,49 dinara, a oštetili "Galeniku" u iznosu od 161.786.952,45 dinara.
Druga istraga je u slučaju "Galenika" pokrenuta u septembru 2013. godine za nova krivična dela i druga lica, pored Ognjenovića, koji je već bio u pritvoru.
Ta istraga je obuhvatila Dragana Šebreka, vlasnika i direktora preduzeća "BG Farm" Mladena Gazikalovića, Milicu Mirković, Draganu Šutić i Miroslava Jovića.
Ovi osumnjičeni se terete da su u saradnji sa Ognjenovićem zloupotrebama oštetili "Galeniku'' za oko 3. 375.152.000 dinara, a privrednom društvu BG "Farm" pribavili protivpravnu imovinsku korist od oko 2.326.470.000 dinara.
Treća istraga je pokrenuta krajem maja 2014. godine protiv Ognjenovića, bivšeg predsednika Upravnog odbora i direktora SPS-a Dejana Backovića i još sedam osumnjičenih da su oštetili tu firmu za oko 75 miliona evra i pribavili protivpravnu imovinsku korist za kompaniju Velefarm i druga povezana preduzeća.
Ognjenović je početkom septembra prošle godine pušten iz pritvora u kojem je bio zbog trećeg krivičnog postupka koji se vodi u slučaju "Galenika".
U krivičnim postupcima koji se odnose na "Galeniku" i odgovorna lica iz te kompanije obuhvaćene su sporne aktivnosti, koje su prema sumnjama tužilaštva, uzrokovale štetu za "Galeniku" od preko 100 miliona evra.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.