Počela saslušanja u slučaju Ognjanović

Izvor: RTS, 29.Avg.2014, 07:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela saslušanja u slučaju Ognjanović

Policija je počela saslušanja u vezi sa slučajem Ognjanović, potvrđeno je RTS-u u MUP-u. Ispituju se tokovi novca prikupljenog za Tijanino lečenje i osumnjičeni za zloupotrebe pri trošenju sredstava. Javnost će odgovore dobiti u septembru, kaže za RTS ministar Nebojša Stefanović.

Nesumnjiva je činjenica da Institut za majku i dete danas ima opremu na kojoj, kažu, mogu da im pozavide – najsavremenije ultrazvučne i aparate za hemodijalizu, respiratore. Za policiju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je sumnjivo kako su nabavljeni. 

"Policija sumnja da su veleprodajna preduzeća ostvarila profit i do 95.000 evra, a istragom se došlo do saznanja koja do sada nisu bila poznata javnosti, ali koje zbog istrage ne možemo da saopštimo", kaže ministar Nebojša Stefanović.

Ministar ističe da će policija svoj deo posla obaviti do sredine septembra i tada obavestiti javnost.

U javnosti se već neko vreme spekuliše o ugradnji posrednika i lekara prilikom nabavke opreme.

"Sa velikom sigurnošću mogu da kažem da je cena opreme koja je nabavljena veoma približna ceni opreme koja se nabavlja na srpskom tržištu", kaže Vladislav Vukomanović, zamenik direktora Instituta za majku i dete. 

"Priča o ugradnji lekara je tužna i sve nas u Institutu dovodi do očaja, jer najveću pedijatrijsku kuću stavlja u kontekst koji mi nismo zaslužili", ističe Vukomanović.

U akciji koja je ujedinila građane prikupljeno je zvanično milion i 600 hiljada evra. Čekajući transplantaciju srca, osmogodišnja Tijana preminula je u bolnici u Hjustonu.

Od preostalog novca Ognjanovići su rešili da doniraju 1,2 miliona evra Institutu za majku i dete. Sa proverama cene opreme, policija proverava i gde je išao novac sa Ognjanovićevih računa.

Kako RTS saznaje, do sada je proveravan račun porodice Ognjanović u Komercijalnoj banci. Međutim, postojali su i drugi računi u domaćim bankama, ali i u Crnoj Gori i to se proverava. To su računi na koje je uplaćivan novac za Tijanino lečenje. Novac je stizao i preko "Vestern juniona" i na tome se radi.

Umesto na različite račune, novac iz humanitarnih akcija trebalo bi ubuduće da se sliva na jedno mesto. Za septembar se najavljuje registrovanje jedinstvenog Fonda za lečenje dece u inostranstvu kojim bi upravljala Vlada.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.