Pančevo: Kvar Azotare šalje radnike na prinudni odmor

Izvor: Radio 021, 26.Nov.2015, 12:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pančevo: Kvar Azotare šalje radnike na prinudni odmor

Pančevačka "Azotara" obustavila je proizvodnju, deo radnika otišao je na prinudni odmor zbog iskakanja pogona "Amonijak", a rad će biti obustavljen u narednih 20 do 30 dana.

Radnici će primati 70 odsto zarade u periodu dok fabrika ne bude radila, jer toliko je potrebno da se izvrši popravka. Za to vreme neće raditi ni ostali pogoni, a zbog ovog incidenta biće smanjena proizvodnja mineralnih đubriva za oko 20.000 tona u toku ove godine.

Prema objašnjenju zamenika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << direktora "Azotare" Miljana Đurovića, došlo je do iskakanja sigurnosnog ventila u pogonu "Amonijak" zbog neravnomernog rada, pa je to prouzrokovalo obustavu rada u celom hemijskom gigantu.

- Ono što je dobro u svemu ovome jeste da nije došlo do ekoloških zagađenja, a još važnije je da niko od radnika nije povređen. Detektovali smo u čemu je kvar i pozvali ekipe da ga saniraju. Posledica ovoga jeste i to da bez "Amonijaka" ni ostali naši pogoni ne mogu da rade. Vreme predviđeno za otklanjanje kvara je minimalno oko 20 dana. Za vreme obustave rada pogona, rukovodstvo je donelo odluku da svi koji nisu neophodni budu na plaćenom odsustvu, a našim kolektivnim ugovorom za to je predviđeno oko 70 odsto plate. To se ne odnosi na celu fabriku, ali se odnosi na većinu zaposlenih. U vreme dok ne radi fabrika, ne treba nam ni većina radnika - objasnio je Đurović.

Nastavak proizvodnje očekuje se za najkasnije mesec dana, deo radnika će dotle biti na prinudnom odmoru i zbog toga, kako ističe Đurić, neće biti otpuštanja, tako da zaposleni ne treba da strahuju za radno mesto.

- Zbog ovog neće biti otpuštanja jer se zna šta je prinudno stanje. Ljudi ne treba da budu bespotrebno ovde i dobijaju punu platu. Ovo je najblaža moguća varijanta koja je u okviru zakona. Prema zakonu je 60 odsto od plate, ali po našem kolektivnom ugovoru je 70 odsto i to ćemo poštovati – zaključio je Đurović.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.