Omogućili gledanje serija onlajn, usledila krivična prijava

Izvor: RTS, 23.Mar.2017, 12:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Omogućili gledanje serija onlajn, usledila krivična prijava

Protiv dve osobe podneta je krivična prijava zbog sumnje da su u dužem vremenskom periodu preko internet portala "serije.rs" nezakonito omogućili onlajn gledanje velikog broja domaćih i stranih televizijskih serija, čime su nosiocima autorskih prava naneli ogromnu finansijsku štetu, saopštio je MUP.
Krivičnu prijavu u redovnom postupku podneli su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Službe >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za borbu protiv organizovanog kriminala, po nalogu Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal.

Odeljenje za borbu protiv visokotehnološkog kriminala u koordinaciji sa Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal, preuzelo je administratorsku kontrolu nad internet portalom "serije.rs" i na taj način prekinulo nelegalno emitovanje i onlajn gledanje domaćih i stranih televizijskih serija.
Policija je prilikom pretresa stanova i drugih prostorija koje koriste administratori internet portala "serije.rs", koji se sumnjiče da su počinili krivično delo neovlašćeno iskorišćavanje autorskog dela ili predmeta srodnog prava, obavila pregled računarske opreme koju su koristili za administraciju portala i privremeno ih oduzela, dodaje se u saopštenju.
Na toj interenet adresi nalazi se i veliki broj TV serija u produkciji RTS-a i koprodukciji s našim partnerima, među kojima su i najnovije: "Santa Maria della salute", "Vojna akademija", "Ubice mog oca", "Čizmaši", "Komšije", "Sumnjiva lica", "Dnevnik mašinovođe", "Selo gori a baba se češlja" i druge.
"Znak da je država krenula u obračun sa piraterijom"
Stručnjak za autorska prava Dragan Milić kaže za RTS da se preuzimanje sajta serije.rs ne može definasti kao ozbiljan udarac, ali da predstavlja znak da je država krenula u obračun sa piraterijom.
"Bilo je ranije slučajeva da borbe protiv piraterije, mnogo više kada se sadržaj prenosio na kompakt-diskovima, ovo je prvi slučaj da se preuzima veb sajt", navodi Milić.
Milić ističe da je poslao policiji olakašala činjenica da je sajt imao domen .rs, nad kojim nadležnost imaju domaći organi.
Na pitanje da li u Srbiji zakonom treba uvesti sankcije za korisnike piratskih sadržaja kao što je i praksa na Zapadu, Milić kaže da bi to trebalo da bude poslednja mera.
"Konvencije o zaštiti autorskih prava potiču iz 19. veka. Da se ne plaćaju nakande za korišćenje sadržaja ne bi bilo moguće stvaranje kvalitetnih audio i video dela", naglašava Milić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Policija preuzela sajt za gledanje serija

Izvor: N1 televizija, 23.Mar.2017

Policija je podnela krivičnu prijavu protiv dve osobe zbog sumnje da su u dužem vremenskom periodu nezakonito omogućili onlajn gledanje velikog broja domaćih i stranih televizijskih serija preko internet portala serije.rs, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova...Time su nosiocima autorskih...

Nastavak na N1 televizija...

Policija pobeđuje pirateriju! Preuzet sajt serije.rs, podnete krivične prijave

Izvor: Telegraf.rs, 23.Mar.2017

Protiv dve osobe podneta je krivična prijava zbog sumnje da su u dužem vremenskom periodu preko internet portala "serije.rs" nezakonito omogućili on-lajn gledanje velikog broja domaćih i stranih televizijskih serija, čime su nosiocima autorskih prava naneli ogromnu finansijsku štetu, saopštilo...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.