Izvor: Politika, 19.Apr.2015, 20:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od salmonele petoro preminulo, 10 na lečenju, 18 u karantinu

Vlasnik doma za stare „Dvoje” tvrdi da mu „nikako nije jasno šta se dogodilo”

Čačak – Milostina Plazinić (89), štićenica doma za stare „Dvoje” u Vranićima kod Čačka, preminula je u noći između subote i nedelje, i to je bio četvrti smrtni slučaj od 15. aprila, kad je u tom smeštaju došlo do trovanja hranom. Direktor Zdravstvenog centra u Čačku dr Radoslav Milošević saopštio je juče da je ta „pacijentkinja preminula u sanitetskom vozilu, tako da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nije živa dovezena na Infektivno odeljenje Gradske bolnice”. Kasno po podne preminula je još jedna osoba.

– Na tom Odeljenju trenutno imamo šestoro pacijenata iz doma. Među njima su i tri radnice doma. One su u dobrom opštem zdravstvenom stanju i očekujemo da će u ponedeljak, ako stignu rezultati analiza, biti otpuštene na kućno lečenje. Ostale tri pacijentkinje su starije životne dobi i dve su u nestabilnom a jedna u stabilnom stanju. Imamo i tri pacijentkinje starije životne dobi koje su štićenice doma, u nestabilnom su stanju, i one su trenutno na Kožnom odeljenju, ali pod medicinskim nadzorom lekara i osoblja Infektivnog – kazao je dr Milošević.

On je naveo da je u subotu uveče bilo najava da će iz doma u Bolnicu uputiti još dvoje pacijenata.

– Pretpostavljamo da se situacija stabilizuje i da će, možda, još taj par pacijenata biti dopremljen u našu zdravstvenu ustanovu. Ali, do ovog trenutka, oni nisu primljeni – rekao je direktor juče u podne.

Pored toga, jedna štićenica doma prekjuče po podne prevezena je sa Infektivnog odeljenja čačanske bolnice u Gradsku bolnicu u Užicu tako da je juče na bolničkom lečenju bilo ukupno devet stanara, 18 je izolovano u karantinu u samom domu, a od početka zaraze petoro je, nažalost, preminulo.

Pre Milostine Plazinić, 17. aprila umrli su štićenici Petar Perišić (88), Sofija Vukelić (77) i Stefan Josić (75).

Od njih petoro, samo Perišić nije bio zaražen salmonelom.

Dr Milošević je naveo da su „rađene sudskomedicinske obdukcije tela preminulih, a nalaz je u nadležnosti sudskih organa” i da još nije dobijena „mikrobiološka potvrda uzročnika zaraze”. Na pitanje ko je odlučivao kada će štićenici doma biti upućeni u bolnicu, on je odgovorio:

– Hospitalizacija se vrši po preporukama lekara doma ili lekara hitne medicinske pomoći, ukoliko kolega iz doma zatraži njihovu asistenciju. Ne znam da li je doktorka doma u Vranićima zaražena, ali mi smo je kontaktirali i ponudili svoje usluge, a direktor Doma zdravlja u Čačku organizovao je stalne ekipe koje su dežurale 24 sata i bile na terenu, tako da pretpostavljam da oni imaju uvida u zdravstveno stanje pacijenata koji su trenutno u domu.

Dr Ana Mišović, direktor Zavoda za javno zdravlje u Čačku, saopštila je da je od prvog dana, 15. aprila, konstatovano da je salmonelom u domu zaražena ukupno 41 osoba, i dodala:

– Od toga, 29 štićenika ove ustanove, sedam lica koja pripadaju medicinskom osoblju, troje iz redova pomoćnog osoblja i dvoje meštana iz susedstva doma koji su bili u kontaktu sa stanarima ili radnicima. U trenutku izbijanja zaraze, dom je imao ukupno 54 štićenika i pripadnika osoblja. Ono što je važno, broj obolelih od prvog dana do sada se ne povećava. Uveden je stalni epidemiološki nadzor, predložene su mere i vrši se neprekidni obilazak doma od strane epidemiologa Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, jer je veoma bitno da se predložene mere i poštuju.

Lekarka je, zatim, naglasila:

– Salmonela je izolovana kod svih obolelih. U četvrtak, 16. aprila, uzorkovane su namirnice i uzeti brisevi radnih površina u domu, rezultati će biti poznati u ponedeljak. U domu, pacijenti sa simptomima razdvojeni su od onih koji ih nemaju. U pisanom izveštaju dostavljenom domu ukazali smo da zaraženo osoblje ne može da radi, a po nalogu sanitarne inspekcije, u petak, 17. aprila, obavljena je dezinfekcija kompletnog objekta.

Na dovratku doma u Vranićima je stajala poruka da su „posete strogo zabranjene”, a ispred ustanove razgovarali smo s njenim vlasnikom Petrom Marićem (63), koji priča da se u subotu uveče vratio sa službenog puta po inostranstvu. Šta on kaže o svemu?

– Dom je urađen po svetskim standardima i po pravilniku Ministarstva za rad i socijalnu politiku, licenciran je, uvek je vođeno računa da sve bude kvalitetno. Za ovo vreme koliko radimo nije stavljena nijedna primedba. Čak ovih dana kad se ovo dogodilo masovno dobijam pozive rodbine korisnika i podršku njihove dece. I pre pet minuta dobio sam jednu takvu podršku, i noćas me pozvao čovek i maksimalno podržao, rekavši da nema nikakvu primedbu na rad mog osoblja i moj. A nadležni organi utvrdiće odakle potiče ovaj problem – priča Marić, vlasnik robne kuće pogrebne opreme u čačanskom naselju Ljubić, koji je pre tri godine počeo da radi i sa smeštajem za stara lica.

Ovom domu rad je prošle godine bio zabranjen:

– To je bilo u vreme kad sam predao zahtev za licenciranje. Zatim sam ispunio sve uslove koji su od mene traženi i 17. aprila lane dobio licencu za rad.

Marić tvrdi da mu „nikako nije jasno šta se dogodilo i da se neprijatno oseća zbog svega”, dodajući:

– Sada su u domu stalno lekari iz Zavoda za javno zdravlje, dolaze i druge lekarske ekipe. Inspektori su uzeli uzorke. Trenutno je u domu prilično stabilno stanje, a osoblje koje je zdravo radi sa zaštitnom opremom. Ja se nadam da će sve biti u redu.

Vlasnik ustanove šturo je odgovorio na još nekoliko pitanja. Kako se zove doktorka koja radi u domu? („Ne mogu sada da se setim, lekar je opšte prakse, licencirana je i radi kod mene”.) Inspekcija rada utvrdila je da dom nije imao dovoljno stručnog osoblja? („Ja sam uvek imao dovoljan broj radnika.”) Zdravstveni radnici dali su primedbe na higijenu i rukovanje hranom u domu? („Ja nisam bio tu, ne mogu to da komentarišem.”)

Osnovni javni tužilac u Čačku Danilo Vujičić naložio je obdukciju tela preminulih štićenika doma, koju je obavio patolog dr Miloš Manitašević.

– Nalaz obducenta još mi nije dostavljen, potrebno je da se pribave i rezultati patoloških analiza iz Beograda. Prikupljamo informacije o svemu što se dogodilo u Vranićima ali, što se nas tiče, slučaj još nije otvoren, pa se ne može govoriti ni o obeležjima nekog konkretnog krivičnog dela – rekao je Vujičić za „Politiku”.

G. Otašević

objavljeno: 19.04.2015

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.