Obustaviti izbor zamenika tužilaca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jul.2017, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obustaviti izbor zamenika tužilaca

Ustavni sud je dostavio pisanu odluku kojom je pokrenuo postupak ocene zakonitosti pravilnika Državnog veća tužilaca (DVT) o prvom izboru na tužilačku funkciju i kao privremenu meru odredio suspenziju svih konkursa za nove zamenike tužilaca, saopštio je Alumni klub Pravosudne akademije.

Time se javnotužilačka organizacija našla u svojevrsnoj blokadi do konačne odluke Ustavnog suda o zakonitosti pravilnika.

Privremena mera Ustavnog suda po pravilu se ne objavljuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u "Službenom glasniku", već zbog hitne prirode i sprečavanja neotklonjive štete dejstvuje i obavezuje čim je objavljena.

U saopštenju se ističe da je dostavljanjem odluke Alumni klubu Pravosudne akademije omogućeno da se i Narodna skupština detaljno upozna s njenim razlozima i da odbije da izabere 18 kandidata za zamenike javnih tužilaca po predlogu DVT.

Alumni klub apeluje da, i zbog tih 18 kandidata, parlament zastane sa izborom i da ih ne izabere, kako se nakon konačne odluke Ustavnog suda ne bi ispostavilo da su nezakonito postali zamenici tužilaca.

Konačna odluka Ustavnog suda bi mogla da ima posledice i na sudbinu optužnica i istraga koju bi ti tužioci preduzeli, s obzirom da je moguća revizija odluke o njihovom izboru na osnovu Zakona o Ustavnom sudu, pa nije potpuno i tačno javno tumačenje Udruženja tužilaca Srbije da odluke Ustavnog suda deluju samo za budućnost, već one mogu izazvati posledice i na završene izbore za tužioce.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pravosudna akademija poziva Skupštinu da još ne bira tužioce

Izvor: N1 televizija, 25.Jul.2017

Ustavni sud je dostavio pisanu odluku kojom je pokrenuo postupak ocene zakonitosti pravilnika Državnog veća tužilaca (DVT) o prvom izboru na tužilačku funkciju i kao privremenu meru odredio suspenziju svih konkursa za nove zamenike tužilaca, saopštio je Alumni klub Pravosudne akademije...Alumni...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.