Obesila se devojčica od 12 godina

Izvor: Vesti-online.com, 02.Apr.2015, 05:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obesila se devojčica od 12 godina

U porodičnoj kući u Dimitrovgradu kod Pirota nađeno je telo M. G. (12), odlične učenice OŠ "Hristo Botev". Devojčica je nađena obešena u utorak oko 18 sati i prema prvim rezultatima istrage u pitanju je samoubistvo, javljaju lokalni mediji.

- Njeno telo našao je četiri godine mlađi brat, a oko vrata devojčice bio je obmotan gajtan za podizanje roletne. Samo 15 minuta ranije, M. G. je rekla kako ide u sobu da je spremi, a prethodno se igrala u dvorištu. O tragediji >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je odmah obaveštena policija, a zasad se ne zna koji je bio motiv devojčice da digne ruku na sebe - rekao je izvor "Vesti".

Ovo je drugi slučaj u poslednja dva meseca da je devojčica sličnog uzrasta počinila samoubistvo. Javnost u Srbiji potresao je slučaj N. G. (11), koja je početkom februara počinila samoubistvo, takođe vešanjem u sobi porodične kuće u selu Zlot kod Bora.

Činjenica da su za tako kratko vreme ugašena dva mlada života je nešto čime bi društvo trebalo da se pozabavi, kaže psiholog Aleksandra Janković, objašnjavajući da je u pitanju najosetljivija kategorija mladih.

- Ovako mlade osobe su vrlo osetljive i trpe pritiske onoga što obeležava naše društvo. Vrlo često žive u porodicama u kojima osećaj beznađa i besperspektivnosti dominira. Često nemaju komunikaciju sa roditeljima na adekvatan načina za tako osetljiv period - smatra Jankovićeva.

Ona objašnjava da se vrlo često zaboravlja činjenica da su adolescenti vrlo depresivni.

Kada je početkom februara N. G. stavila omču oko vrata, njena namera nije bila da počini samoubistvo, utvrdila je kasnija istraga. Ona je bila u sobi sa porodicom i šalila se, posle čega je otišla u susednu prostoriju. Stavila je uže za vezivanje džakova oko vrata, popela na krevet i verovatno slučajno počinila samoubistvo, moguće u nameri da se našali sa ukućanima, pokazala je istraga.

- Ta depresivnost je često neprimećena, misle da su u pitanju mladalačke bubice. Na sve to i okolina je vrlo surova, te vršnjaci utiču na te probleme, a nasilje, pogotovo psihičko zlostavljanje postoji u tom periodu. To utiče na osobe koje su po prirodi osetljive i nemaju dobru komunikaciju sa porodicom i njihovu podršku. Onda pokušavaju da demonstriraju nezadovoljstvo ovako drastičnim postupcima, a da često nisu ni svesni šta rade, te dođe do pogubnih posledica, a bez poslednje namere da se ubiju. Nažalost, svi se zapitamo šta se dešava sa decom tek kad dođe do ovako tragičnih događaja - objašnjava Jankovićeva za "Vesti".

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.