OSVETA DEČKA: Osnovci slikama gole učenice zasuli internet!

Izvor: Kurir, 24.Okt.2014, 10:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OSVETA DEČKA: Osnovci slikama gole učenice zasuli internet!

Gole slike učenice objavio je njen dečko posle svađe koji je prvo preko telefona svojim drugovima poslao slike, a zatim su te fotografije dosplel na društvene mreže gde je učenica postala predmet ismejavanja i vređanja

ZADAR –  Jedna gradska osnovna škola u Zadru našla se pod prismotrom policije, kada su na internetu osvanule golišave fotografije učenice osmog razreda, koje je snimio njen momak, a objavio što su se posvađali.

On je naime te slike podelio >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << sa ostalim vršnjacima i osnovcima deleći ih preko telefona.

Slučaj policiji je prijavila majka učenice, posle čega je pokrenuta istraga. Roditelji kojima su deca pokazala slike gole učenice, ostali su u šoku jer nisu mogli ni u snu da pomisle da se tako nešto može dogoditi.

Najgore je tek usledilo kada je devojčica na društvenim mrežama Fejsbuku i Tviteru postala predmet ismejavanja i vređanja, zbog čega je policija pokrenula i stragu o internet zlostavljanju.

Na javnim servisima kao što je ask.fm fotografije maloletnice se još uvek komentarišu uz spominjanje identiteta devojčice, kao I da ona nije jedina jer u zadru ima još devojčica koje su se slikale golišave.

Policija zbog toka istrage odbila je komentarisanje slučaja, ali su roditelji potvrdili da su stvari sa korištenjem smartfona, tableta drastično izmakle kontroli.

Roditelje posebno zabrinjava što su deci dostupni i servisi koje je vrlo teško kontrolisati, a koji nude nesmetanu mogućnost komuniciranja - s nepoznatim osobama. Takvi su servisi Ask.fm na kojemu registracija traje sekundu, a detetu nakon toga anonimno mogu postavljati pitanja potpuno nepoznate osobe, zatim Chatroulette i Talk to strangers, čiji nazivi sugerišu da se na njima korisnici izlažu komuniciranju s potpuno nepoznatim i anonimnim osobama, nešto poput internet “ruskog ruleta”.

U želji za dokazivanjem, deca i maloletnici često pristanu otkrivati pojedinosti o sebi, slati fotografije ili čak uključivati web-kamere i uživo komunicirati s nepoznatim osobama, čime se izlažu velikoj opasnosti.

( Slobodna Dalmacija)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.