O smrti gardista ćuti se 11 godina

Izvor: Blic, 05.Okt.2015, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O smrti gardista ćuti se 11 godina

Sramota je što se još kriju ubice naše dece i što država ne preduzima ništa, smatraju porodice ubijenih gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića.

- Izlazimo danas, na 11. godišnjicu, a još ništa nije urađeno da se otkriju ubice naše dece. Imamo obećanja ove vlasti da će sve biti razrešeno, ali ne vidimo da se išta radi.

Sramota je da se posle ovoliko godina još to krije. Deca su nam otišla da služe državi i ubijena su, a to se zataškava. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Mi ćemo se boriti za istinu dok smo živi - kaže za „Blic“ Petar Milovanović, Draženov otac.

On je razočaran i što se zakasnilo s vođenjem postupka protiv tužioca i sudija nekadašnjih vojnih pravosudnih organa.

- Tu je barem bilo jasno da su od početka zataškavali i krili dokaze. Sada nam kažu da je zastareo slučaj protiv onih iz tog vojnog pravosuđa. Ni tu ne možemo ništa. Sve je to velika sramota - kaže Milovanović.

Janko Jakovljević, Draganov otac, podseća da su novembra 2014. razgovarali s predstavnicima sadašnje vlade i da im je obećano da će nešto biti preduzeto.

- Izgleda da država još pokušava da zataška slučaj. Ali mi ne odustajemo. Očekujem da cela javnost bude upoznata s tim. Ne sme više da se tapka u mestu. Postoje dokazi i ubice bi mogle da budu otkrivene da je malo više volje - kaže Jakovljević.

Ima nekih nagoveštaja da bi ubice mogle da se vrlo brzo otkriju.

- Postoje tri verzije događaja: prva je sprega kriminala i obezbeđenja haških optuženika; druga da su ubijeni jer su videli haške optuženike, i treća da su ih ubili trgovci oružjem. Gardisti su videli nešto što nisu smeli da vide. Oni su kasnili sa stražom 20 minuta jer je drugi vojnik bio bolestan. „Karaš“ je korišćen za nelegalne radnje i bio je poprište kriminala. Služio je i za dovođenje prostitutki - kaže zastupnik porodica Predrag Savić.

Gardisti su bili ubijeni na odsluženju redovnog vojnog roka 5. oktobra 2004, dok su davali stražu u objektu „Karaš“ u topčiderskoj kasarni.

Olgica Batić kaže da je tužilaštvo postupilo po zahtevu zastupnika porodice ubijenih gardista da se sasluša Branko Krga.

- Krga je govorio ono što i ranije, da ništa ne zna o tome, da i nije bio u Srbiji, kao i da ne zna zašto ga je Ratko Mladić označio kao nekoga ko nešto zna. Nažalost, malo toga je urađeno u poslednjih godinu dana - kaže Batić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.