Žene u crnom: Moraju se naći Sjeverinske žrtve

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Okt.2016, 03:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žene u crnom: Moraju se naći Sjeverinske žrtve

Mirovnom akcijom "Nikada nećemo zaboraviti zločin u Sjeverinu", nevladina organizacija "Žene u crnom" danas je u centru Beograda obeležila 24. godišnjicu od otmice i ubistva 16 Bošnjaka iz Sjeverina.

Članovi NVO su u Knez Mihailovoj postavili crne transparente na kojima su belim slovima bila ispisana imena žrtava: Mehmed Šebo, Medredin Hodžić, Zafer Hadžić, Medo Hodžić, Ramiz Begović, Derviš Softić, Mithad Softić, Mujo Alihodžić, Alija Mandal, Sead Pecikoza, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Mustafa Bajramović, Hajrudin Sajtarević, Esad Džihić, Idriz Gibović, Ramahudin Ćatović i Mevlida Koldžić.

"Žene u crnom su danas ovde da podsete na sjeverinski zločin, i ukažu na jedan u nizu zločina počinjenih u naše ime", reko je predstavnik te NVO Miloš Urošević.

"Želimo da podsetimo da su za ovaj zločin osuđena samo četiri lica - dvojica u odsustvu, a dvojica na zatvorske kazne, kao i na propust Haškog tribunala koji je zaboravio da u optužnice za Milana i Sredoja Lukića uvrsti otmice u Sjeverinu i Štrpcima. Želimo da podsetimo da je Srbija donela Zakon o civilnim žrtvama rata, koji je diskriminatorski zato što sjeverinske žrtve nemaju status civilnih žrtava rata pod izgovorom da se zločin nije desio na teritoriji Srbije, odnosno da Srbija nije bila u ratu", rekao je Urošević.

Autobus na mostu preko Lima, u mestu Mioče, 22. oktobra 1992. su zaustavili pripadnici jedinice "Osvetnici", koja je delovala pod okriljem Vojske Republike Srpske. Pošto su legitimisali sve putnike, izveli su Bošnjake - 15 muškaraca i jednu ženu, kamionom ih odvezli u pravcu Višegrada, do motela "Vilina vlas", pretresli, pretukli odveli na obalu reke Drine i streljali.

Ostaci tela Medredina Hodžića su nađeni u jezeru Perućac 2010. godine, a za ostalim telima se još traga.

U noći koja je prethodila otmici, nepoznati ljudi su iz Sjeverina prisilno odveli Sabahudina Ćatovića, brata Ramahudina Ćatovića. Ni njegovo telo nije nađeno.

Pred Okružnim sudom u Beogradu 2005. godine za otmicu Bošnjaka i njihovo ubistvo, što je kvalifikovano kao ratni zločin protiv civilnog stanovništva, pravosnažno su osuđeni na 20 godina zatvora Milan Lukić, Oliver Krsmanović i Dragutin Dragićević, a na 15 godina Đorđe Šević. Otmica Sabahudina Ćatovića nije bila obuhvaćena tim krivičnim postupkom.

Haški tribunal je 2012. godine zapovednika jedinice "Osvetnici" Milana Lukića osudio na kaznu doživotnog zatvora zbog zločina u Višegradu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Obeležene 24 godine od otmice i ubistva u Sjeverinu

Izvor: N1 televizija, 22.Okt.2016

Danas se navršavaju 24 godine od otmice i ubistva 16 državljana Srbije, Bošnjaka iz Sjeverina kod Priboja. Godišnjica tog zločina obeležena je mirovnom akcijom "Žena u crnom" u centru Beograda...Zločin se dogodio 22. oktobra 1992, kada su autobus na mostu preko Lima, u mestu Mioče, zaustavili...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.