Izvor: Blic, 25.Sep.2016, 09:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak suđenja za ubistvo Ćuruvije, svedoci Legija i braća Simović

Nastavak suđenja za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije zakazan je za sutra i u utorak u Specijalnom sudu, a trebalo bi da svedoče bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek Legija i braća Simović.

Kao svedoci pozvani su nekadašnji pripadnici "Zemunskog klana", braća Miloš i Aleksandar Simović koji su, kao i Ulemek na izdržavanju dugogodišnjih zatvorskih kazni za ubistvo premijera Zorana Đinđića i druge zločine.

Ćuruvija je ubijen >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 11. aprila 1999. ispred zgrade u kojoj je stanovao, u Beogradu, a za njegovo ubistvo Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti tadašnjeg načelnika DB Radomira Markovića, ondašnjeg načelnika beogradskog centra DB Milana Radonjića i bivšeg glavnog inspektora Druge uprave DB Ratka Romića.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Romić, koji je kao i Radonjić, uhapšen januara 2014.

Mediji su, u vreme kada je optužnica podignuta, navodili da je iskaz Ulemeka dat Tužilaštvu za organizovani kriminal 8. januara 2014. u požarevačkom zatvoru "Zabela" bio ključan za podizanje optužnice, hapšenje osumnjičenih i raspisivanje poternice za Kurakom, navodi se na sajtu Fondacije "Slavko Ćuruvija"

Ulemek je u iskazu naveo da mu je Marković rekao da je "potrebno da se ukloni jedno lice koje trenutno svojim neprijateljskim delatnostima ozbiljno ugrožava bezbednost države".

Miloš Simović je naveo da je od Ulemeka čuo da je "Državna bezbednost po nalogu Markovića ubila Ćuruviju" i da je Ulemek od njega tražio da ubije Romića i Kuraka.

Optuženi su tokom prethodnih saslušanja svedoka negirali navode optužnice kao i bilo kakvu povezanost s ubistvom Ćuruvije dok su njihovi advokati u ranijim izjavama izražavali sumnju u verodostojnost Ulemekovog iskaza.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ulemek: Nemam neposredna saznanja o ubistvu Ćuruvije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Sep.2016, 07:58

Nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija rekao je danas u Specijalnom sudu u Beogradu da nema neposredna saznanja o ubistvu novinara Slavka Ćuruvije te da raspolaže samo informacijama koje je dobio od tadašnjeg načelnika DB-a, prvooptuženog u postupku za ubistvo...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.